View Single Post
Eski 13-02-2009, 13:56   #5
Penelophe
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Merhaba, aramıza hoşgeldiniz. Malina'nın link verdiği dergilerden çok yararlanacağınızı düşünüyorum.

Sorularınıza kısaca yanıt vereyim ama dergileri mutlaka okuyun, pişman olmazsınız.

1- Koçtaşda satılan 10 veya 20 litrelik topraktan aldım. Bu domateslerimin besin kaynağı için yeterli mi?


-Siz torf almışsınız, şimdilik yeterli ama torfu bahçe toprağıyla harmanlayın, yarı yarıya olabilir. Bahçe toprağı: bahçenizde veya yoksa uygun bir bahçelik alandan alacağınız toprak.

2- Eğer yeterli değilse http://www.tarimtedarik.com/KMDefault.aspx?ctrid=12191 sitesindeki organik gübrelerden mi almam lazım?

-Organik gübre kullanabilirsiniz ama torfda zaten besin bulunuyor. Mesela 3-6 ay sonra torfun besini bitince organik gübre kullanabilirsiniz. Tohum halindeyken değil de fide halindeyken gübreleme yapmalısınız.

3- Sulamayı nasıl yapmalıyım?

Sulama çok önemli, çimlenme aşamasında toprak kurumamalı, ama fazla ıslak olup da tohumu çürütmemeli de. Nemli kalacak şekilde ayarlayacaksınız. Tohumlarınız fide olduktan sonra, toprak kurudukça sulayın. Sebze zamanında ise, fazla sulamamak gerekir, sebzeleri dökebilir. Sonuç olarak bitkinin suya ihtiyacı var diye onu vıcık vıcık suya boğmuyoruz.

4- Fideleri ayrı bir yere ne zaman almalıyım?

Bu işleme şaşırtma deniliyor. Fidelerin boyu 10-15 cm olduğunda şaşırtma zamanı gelmiştir. Tohumlar çimlenince bol ışık alan yere koyun ki cılız ve uzun olmasınlar. Dal araları ve boyu kısa fide her zaman sağlıklıdır. Şunu demek istiyorum, fideniz az ışık alan bir yerdeyse, boyu 3 günde 15 cm olur ve sizde şaşırtırsınız ama sağlıklı olmaz..) Genellikle tohumlar çimlendikten sonraki 20 gün içinde yapılan şaşırtmalar iyidir.

5- Ayrı bir yere alırken farklı bir toprak mı almalıyım?
Bu soruyu tam olarak anlamadım. Şaşırtma ile ilgili bilgi vereyim. Mesela, pet bir bardaktaysa şaşırtacağınız bitki, bardağı kesip toprağını köklerden dağıtmadan olduğu gibi, içinde toprak diğer bulunan saksıya almalısınız. Büyük saksı gibi **** bahçe gibi geniş bir alanda dikiliyse şaşırtacağınız fideler, çok sık olanlar için, aradan zayıf olanları çekip atarak, aralarındaki mesafeyi açın ve topraklı biçimde köklerdeki toprağı dağıtmadan diğer saksıya alın.

6- Forumda okuduğum kahve telvesi, yumurta kabuğu, pirinç suyu, fasülye suyu gibi yöntemleri uygularsam tekrar organik gübre almama gerek var mı?

Bunları düzenli uygularsanız gerek yok.

Kolay gelsin..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön