View Single Post
Eski 13-02-2009, 10:15   #2107
Süleyman Koçak
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
Yapraklardaki alacalılığın kaybolması.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Beyaz alacalılık bitkinin o bölgesindeki pigment üretiminin eksikliğinden kaynaklanır. Turuncu, sarı alacalılık ise yeşil klorofil maddesinin az üretimi sonucu diğer sarıdaki ksantofil, turuncudaki karoten maddelerinin baskınlığından kaynaklanır, Kırmızı, mor, pembe ise antosiyanin sonucu oluşur.

Aşırı azotlu gübreleme bitkinin rengini yeşile döndürebilir. Işık yoğunluğu da etki eder. Karanlık ortamlarda alacalılık kaybolmaya başlar, bitki buna tahammül edemez çünkü fotosentez için az klorofil mevcuttur. Aşırı ışık ise ayrı bir sorun olabilir çünkü yaprağın renk durumunu koruyacak olan pigmentasyon bozulur.

Alacalı bitkilerde karşılaşılabilen en önemli sorun bazı alacalılıkların stabil olmamasıdır. Bu durumda bitki albino veya düz koyu yeşil sürgünler verebilir. Bunların kesilerek uzaklaştırılması gerek.

Ancak sizin sorununuz bu değil. Bu yüzden siz sakın dal kesmeyiniz. Bitkilerinizin ışık yoğunluklarını değiştirip fosfor ve potasyumlu besinler veriniz.
Mine Hanım; benim alaca benjaminimdeki sorun biraz geriler gibi oldu. Şöyle ki: Kış aylarının girmesi ile beraber NPK 20 20 20 ve güvercin gübresi vermeyi bıraktım, sulama periyodunu da seyrelttim. Daha önce çıkan yapraklar yeşile çok yakınken, bu dönemde çıkan yapraklarda hafiften bir renk açılması tespit ettim.
Şu aşamada bu sorundan tamamen ve kesin olarak kurtulmak için, hangi hazır besini tavsiye edersiniz. Mesela çiçekli bitkiler için kullanılan çiçek coşturan olabilir mi? Ya da bu tamamı yeşile yakın yaprakları uzaklaştırmalı mıyım?
Ayrıca şefleramın da alacalı yapraklı olması için bu uygulamayı ona da yapabilir miyim?
Saygılarımla..

Süleyman Koçak Çevrimdışı   Başa Dön