Sayın zeytinci,
Soğuklama bitkilerin 7,2 derece sıcaklığın altında geçirmesi gereken zaman ihtiyacıdır. Soğuklama ihtiyacı teknik olarak meyveler için çok önemlidir.
Soğuklama ihtiyacı yetiştiricilikte önemli ve belirleyici, kısıtlayıcı bir faktördür. Kış soğuklama ihtiyaçlarını karşılanmadığında zaman, çiçekler ve çiçek tomurcukları dökülür, çiçeklenme gecikir ve düzensizleşir. Meyve vermez, veya meyve kalitesi düşer.
Çeşitlerin de soğuklama ihtiyacı farklı olabilir. Bu da hangi yörede hangi çeşidin yaygınlaşacağını belirler. Floradsun şeftali 250 saat soğuklama ihtiyacı ile Akdeniz sahilinde yetişir, Rio-CSO-GEM Marmara'da yetişir soğuklama isteği 900 saattir.
Örneğin İzmir merkezde elma yetiştiremezsiniz. Çünkü soğuklama isteği +7oC nin altında 2300-2700 saattir. İzmir'deyse uzun yıllar sıcaklık ortalaması en soğuk ay olan ocakta bile 9,8 derecedir. Değil ki 3 aydan fazla süre ile 7,2 derece ve altında sıcaklık yakalasın, bu imkansız.
Umarım cevabım açıklayıcı olmuştur.
|