TURUNÇ MACUNU
Hani geçtiğimiz günlerde bir yazımda bahsetmiştim. Bütün gün turunç macunu yapmakla geçirdim diye… Evet işte yukarıdaki resimde bulunan şahane şeyler benim yaptığım macunlardan

Beklediğimden çok çok lezzetli oldu. Aynı geçtiğimiz sene İsmet teyzenin yaptığı gibi. O yazımı okumayanlar için kısacık bahsedeyim. Bahçemizdeki turunç ağaçlarındaki meyvalardan ne yapılır edilir bilemediğimden çaresizdim. İsmet Teyze beni turunç macunuyla geçtiğimiz sene tanıştırdı. Bu sene de bahçemizdeki turunçları toplayıp bende yapacağım dedim. Bir sabah elektrikler gidip 8-9 saat gelmeyince kendimi turunç macunu yaparken buldum. Ama bu olay insanı insanlıktan çıkarıyor gerçekten. Her tarafım turunç koktu. 2 gün çıkmadı üzerimden

Olsun varsın şahane güzel turunç macunlarım oldu. Yapımı oldukça güç, zahmetli ve zaman alan birşey. Kıbrıs’ta bu macunları misafiriniz geldiğinde küçük çay tabaklarında küçük çatallarla kahveden sonra sunuyorlar.
Size hemen tarifi aktarayım. Turunç bulamasanızda, büyük limonlardan, (ki geçen sene limondan yapmıştım küçük bir kavanoz) portakaldan yapılabilir.
Malzemeler: (40 adet turunç macunu için)
10 turunç kabuğu (iri turunç)
6 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1/2 limon suyu
Hazırlanışı:
1) Turunçları portakal soyar gibi 4′e bölüyoruz. Kabuklarını yırtmadan soyuyoruz. İçindeki çilpikli kısmı çıkarıyoruz. Sonra yukarıdaki resimdeki gibi her kabuğu buruyoruz. Ve iğne yardımıyla ipe diziyoruz. Bir tencerenin içinde ipe dizip kolye gibi bağladığımız turunçları duya yatırıyoruz. Acısını çıkarmak için. Su turunçların üzerini tamamen kaplamlı. Üzerine ağırlık koymanızı tavsiye ederim. 7 gün boyunca hergün 1-2 defa suyunu değiştiriyoruz.
2) 7. günün sonunda tencereyi yeniden suyla doldurup turunçları koyuyoruz ve kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra suyun döküp yeniden su doldurup kaynatıyoruz bu işlemi 3-4 defa yapıyoruz. En sonunda ipten tüm turunçları çıkarıyoruz. Başka bir kaba alıyoruz.
3) Bir tencerede toz şeker ve su ile koyu bir şerbet yapıyoruz. Ocaktan inerken limon suyu ekliyoruz. Turunçların tamamını şerbete ekliyoruz. Sonra da reçel kaplarına koyup buzdolabında muhafaza ediyoruz…
Afiyet olsun …
http://www.misssgibi.com/?p=136
-------------------------------
Faydaları:
1-Suyu temizlik maddesi olarak kullanılır. Kabuğun iç kısmından reçel yapılır.
2-Turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir, serinletir.
3-İştahı açma özelliğine sahip, aynı zamanda susuzluğu giderir.
4-Safra, ishal ve kusmayı keser. Çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.
5-Turuncun kokusu veba sağlığını önler ve havanın temizlenmesini sağlar.
6-Fazla alınmamak kaydı ile şeker hastalığına faydalıdır.
7-Safradan mutevellit kalp çarpıntısını telkin eder. Şerbeti (suyu) içilirse mideyi temizler ve iştah açar.
8-Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği insana hararet verir.
9-Çekirdeğin Panzehir özelliği vardır. İki miskal (yaklaşık) 10 gram turunç çekirdeği dövülüp akrebin iğnelediği yere konulursa ağrının kesilmesine yardımcı olur ve rahatlatır.
10-Turunçtan eğer iki miskal şurup yapılıp içilirse bütün zehirlenmelere karşı yararlı olur.
11-Sarı kabuğun turunç macunu yapılır. Macun kulunç ağrısına karşı iyi gelir, Şehveti kuvvetlendirir.
Yan etkisi: Turunç suyu sinirlere ve nefes darlığına iyi sayılmaz. Fazlası böbrekleri rahatsız edebilir