View Single Post
Eski 10-02-2009, 13:51   #2101
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Balıkcı Mesajı Göster
...
Bunun saksısını bir süre önce değiştirdim, toprağı kuruymuş, biraz dağıldı, ne tam çıplak kök ne de topraklı durumda yeni saksıya aktardım, niye küstü bilmiyorum, soğuk mu idi, vakit mi erkendi?

Durduğu yer, doğrudan güneş vurmayan, çok aydınlık, sıcaklığı 10 dereceden aşağı düşmeyen(genellilke 12-15C) ortalama nem %80 civarında olan kapalı balkon.

Hiç ellemeden sabırla toparlanmasını mı bekliyeyim, içeri, 20-22 C sıcaklığa mı alayım,....kısaca ne yapayım?...
Toprak kuru ve dağılırsa saksı değiştirmede sizin de tahmin ettiğiniz sıkıntılar yaşanabiliyor. Her bitkinin bu duruma tahammülü eşit değil. kimisinin toprağını silkeleseniz çıplak köklü dikseniz umuru olmuyor, kimisi de azıcık silkeleseniz sorun çıkarıyor, heleki begonvil, o az toprağı dağılsa ölüyor.

Sizin bu güzelim bitkiniz zaten kışı sevmiyor, bir de şaşırtma sarsıntısı geçirince bu sıkıntı olmuş. 20 -22 derece sıcağa alırsanız daha iyi olacak ama mümkünse şimdiki yeriyle aynı ışığı yakalayın. Daha sıkışırsanız budama da yapabilirsiniz ama inşallah gerekmez.

Oksijenli su solüsyonu vermeniz iyi olur. Bu sadece dezenfektan değildir. Bitkiler stres anında peroksidaz enzimi salgılarlar, siz dışarıdan hidrojen peroksitli bu solüsyonu verince bitkiyi bu enzimi salgılamışcanına aktive edersiniz. Benim her derde deva kocakarı ilacı tariflerim sıktı ama aspirinli su da yeni kökler verip intibak etmesine destek olacaktır. Aynı şekilde B12 vitamini de dayanımını arttırır.

Elinizde deniz yosunlu bir preparat var mı? Varsa hemen kullanınız

Geçmiş olsun.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön