Konu: Leptospermum
View Single Post
Eski 09-02-2009, 23:36   #4
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Manuka - Çayağacı (Leptospermum scoparium)

Manuka - Çayağacı (Leptospermum scoparium)

Manuka ağacı Yeni Zelanda ve Avustralya'nın bazı doğu ve batı bölgelerinde bulunur. Gri yeşil kabuklu 8m kadar uzunlukta ince bir ağaçtır. İnce noktalı yaprakları ve beyaz, bazen pembe kırmızı ya çalan çiçekleri vardır. Yeni Zelanda'da yüzlerce yıldan beri manuka nın mükemmel sonucu bilindiği halde bizde daha yeni birkaç senedir kullanılmaya başlandı.

Manukanın dokuz değişik tipleri vardır, bunları kokularından ve tatlarından ayırt edersiniz. Kaptan Cook tarafından Yeni Zelanda keşfedildiğinde batı dünyası ilk defa çayağacı ve manuka yağı ile tanıştı.

Name:  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg
Views: 11801
Size:  69.1 KB

Maoriler denizcilerin yaralarını, kanayan dişlerini, karın ve bağırsak rahatsızlıklarını ve agresifliklerini çayağacından yapılan bandaj ve çaylarla tedavi ediyorlardı. Çayağacı yağı kelimesi buradan geliyor. Kaptan Cook bazı tarifleri not almıştı, fakat bu notlar zaman içinde unutulmuştur.

1925 de yeniden çayağacına ilgi başladı. Avustralyalı kimyager Dr. R. Penfold çok sayıda araştırma sonunda manuka ağacından kazanılan yağın, o zaman kullanılan karbolasitene kıyasla on kere daha fazla bakterilere karşı etkili olduğunu buldu.

Daha sonra sentetik yollardan üretilen penisilin, çayağacını tekrar Avrupa ve Amerika'da unutturdu; Pasifik ülkeleri dışında. 1930 yılından beri çayağacı ciddi olarak araştırılıyor ve sürekli yeni bulgulara rastlanıyor. Çayağacının diğer sentetik antibiyotiklere göre önemli farkı yan etkisi olmaması ve sağlıklı hücreleri de öldürmemesi.

60' lı yıllarda manuka yağının cildin derinliklerine kadar ulaştığını ve orada dezenfekte görevi yaptığını tespit ettiler. Manuka yağının enfeksiyonlara karşı güçlü etkisi vardır. Antibakteriyel etkisinden dolayı sivilce, siğil, akne, açık yara, yanıklar dahil cilt problemlerinde başarıyla uygulanır. Ayrıca egzama ve sedef üzerinde de etkilidir.

Antiseptik özelliği sayesinde yanık ve sıyrıklar üzerine uygulanabilir. Ayaklarda oluşan mantarlar üzerinde oldukça etkilidir. Egzama, saçkıran ve alerjili bölgeler üzerinde rahatlıkla uygulanabilir.

Çayağacının birkaç ceşidi var, ama hepsi aynı maddeleri aynı oranda içermiyor. Bu sebepten çayağacı yağı deyince yağın kalitesi hakkında bilgi almış olmuyorsunuz. Manuka Balı Daha 20 000 yıl evvel bile bal gıda ve bakım ürünü olarak biliniyordu.Yeni Zelanda'da bir arı çeşiti sadece manuka ağacından bal topluyor. Bu fevkalade manuka balını ona borçluyuz. Manuka balının Yeni Zelanda'da özel bir yeri var.

Normal manuka balı ile Active Manuka honey (AMB) yani aktif manuka balı diye bir ayırım var. Bu AMB'nın, Waikoto daki üniversitede görevli Biyokimya Profesörü Dr. Peter Molan'a göre belli özellikleri var . Yaptığı bilimsel araştırmalara göre, bütün bal çeşitlerinin Hydrogenperoxid antibakteri ilacına dayalı bir iyileştirme yönü varmış. Aktif manuka balı sadece Yeni Zellanda'nın bazı bölgelerinden kazanılıyor. Gücü ve kalitesi çiçeğin çeşidine, mevsim ve iklime bağlı.


http://www.ekoses.com/ekolojikyasamp...=vdocid,147473

http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=30

.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön