View Single Post
Eski 07-02-2009, 15:38   #203
smily
Ağaçsever

smily's Avatar

Giriş Tarihi: 26-01-2009
Çiçeğimin adını bilmiyordum. Biri bana sümbülteber dedi ve ben de hep öyle bildim. Sitedeki bir bilenin uyarısı ile frezya olduğunu öğrendim. Aşağıda sümbülteber topiğine yazdığım mesajım var. Onu buraya aktarıyorum. Siz okurken frezya olduğunu düşünün.

-------------
Tüm forum üyelerine merhaba. Bu ilk mesajım.

10 yıldan fazla bir zamandır saksılarımda sümbülteber yetiştiriyorum. Ancak benım çiçeklerle yukarıda anlatılanlar arasında birçok farklar tespit ettim. Öncelikle bu çiçeğin yumrularını (fark 1. soğan değil 0.5-3 cm boylarında yumruları var. yumrular ortası şişkin uçları sivri bir mekik şeklindeler) bana veren arkadaşım çiçeğin menşei hakkında bir bilgi vermedi. Hatta adını dahi bilmiyordu ve güzel bir çiçek diye vermişti. Ben menşeinin doğa olduğunu sanıyorum.

Uzun balkon saksılarında yetiştiriyorum. Yaz-kış dışardalar soğuk ve sıcaktan zarar görmüyorlar. (Yarı gölge bir yerdeler ve kışın İzmirde hava nadiren +5 derecenin altına düşer). Kasım ayında çıkmaya başlıyorlar (fark.2) Şubat başı Mart sonu arasında tomurcukları açıyor ve çiçekleniyorlar. Yaz başına kadar da yaprakları sararıp kuruyor ve saksılar boş gibi gözüküyor.

Aynı saksılarda sarı çiğdem soğanları da var. Bunlar sonbaharda önce çiçek sonra yapraklarını açıyorlar. Sümbülteberler de bunların arasından çıkıyorlar. Şu sıralarda her iki çiçeğin yaprakları karışık bir vaziyette görünüyor. Sümbülteberin öncü tomurcukları şimdiden boy gösterdiler. En fazla 30-35 cm ciçek sapı, 20-25 cm de yaprak uzunluğu oluyor. (fark 3)

Çiçekler katmersiz, krem renginde çiçek uçlarına doğru sarı renge ulaşıyor. Yoğun ve çok güzel bir kokusu var. Çiçekçilerde kesme çiçek olarak satılan daha iri ve koyu sarı-turuncu renklisini İzmirde kayısı çiçeği adıyla satıyorlar. (herhalde renginden dolayı böyle diyorlar) Çiçekler forumdaki resme pek benzemiyor ama yaprakların şekli ve yaprak dipleri aynı. (yelpaze gibi)

Sık sık diğer saksılarımda da boy gösteriyorlar. Asıl çiçeğe zararları olmasın diye onları henüz yumru oluşturmadan söküp atıyorum.

Fotoğraflarını eklemek istiyorum ama bu konuda bilgim yetersiz olduğundan yardım alacak birini bulursam daha sonra ekleyeceğim.

Google görsellerde arattırdığınız zaman bir vazo içinde değişik renklerinden oluşan bir buketi gösteren güzel bir resim var bir bakmanızı tavsiye ederim. Bir japon sitesiydi galıba.

Düzenleyen smily : 11-02-2009 saat 10:58
smily Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön