Konu: Cymbidium
View Single Post
Eski 16-08-2006, 16:25   #6
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Cymbidium

Konu yan yoldan ilerler iken şu ek bilgiler ile tekrardan trade'i rayına oturtayım derim...,
Cymbidium Türkiye'de "dal orkide" olarak da bilinen Paphiopedilium'un yanı sıra çok tanınan terestrik tropik orkidelerin iki türünden biridir. Avrupa bu bitkinin serada kapladığı yerden dolayı kesme çiçekçilikde üretimini hemen hemen bırakmış durumda olası mini varyasyonları ise sadece saksı ile satışını amaçlar. Yapılan fizibilite çalışmaları arsa, sera fiyatları ısıtma giderleri vd. maliyet hesapları sonucunda Avrupalılar Cymbidium'un kesme çiçekçilikde rentabl olmadığını görüp diğer türlere yönelmişlerdir. Burada asıl maliyetin yüksek çıkmasına sebep olan faktörlerden biri şüphesiz ki büyük çiçekli Cymbidium'un işgal ettiği alan, ve bu alanı ısıtma giderlerinin bu alana oranla fazlaca yüksek bir rakkama ulaşmasıdır. Ancak Türkiye'nin, özeliklede Antalya ve cıvarı hatta Akdeniz ege bölgesinde bu tarz bir üretimde bu maliyeti aşırı yükselten ana faktör pek bir ağırlık kazanamıyacaktır. Benim bildiğim Beykoz ve yalova'da bir kaç sera işletmecileri Cymbidium kesme çiçek üretiminde başarılı olduğu yönünde.
Kısaca yukardaki Cymbidium üretiminde staj yapan arkadaşa da hastalıkları ile bir iki şey ekliyeyim.
Cymbidium'da diğer tüm bitkilerde de olduğu gibi yaprak biti, kırmızı örümcek, thripse, vs. gibi bitki suyunu emen asalakların teşhisi değişik değildir. Bu mantar hastalıkları bakteriyel ve virütik enfeksyonlarda da pek bir farklılık göstermez. kullanılacak ilaçlar da hemen hemen aynısıdır. Tabi burda Cymbidium'un viral enfeksyonu için, diğer bitkilerde de olduğu gibi, zirai mücadele ilaçları tamamen etkisiz kalmakda vede bitkinin imhasını gerektirmektedir. Anccak cymbidiumun ayıran tek özeliği bazı virüsler ile yaşamına devam edebilir olmasıdır bunlara karşı tam dirençli olup %100 sağlıklı bir bitki gibi rehabilitasyonu mümkün olmamakla birlikde bu bir kaç virüs Cymbidium için lethal sonuçlar getirmemektedir.
Ancak tüm seranın ciddi bir viral enfeksyon sonucu heder olması her monokültür üretimde olduğu gibi Cymbidiumda da ciddi bir risk teşkil etmektedir. Bunun preventiv önlemleri herkesce malum olduğu gibi hijyen ve kontaminasyonu önliyecek yeni ve/veya hastalıklı bitkinin izolasyonu vs.vs.
viral enfeksyonlar kesici aletler yolu ile bulaştığı bilinmekte bunun için kesici bıçak ve makaslara ciddi sterilizasyon prosesleri uygulanmalı ve diğer bir enfeksyon yolu olan asalakların, ki enfekte bir bitkiden diğerine geçen bu böcekler de bu yoldan viral enfeksyonu yaydıklarından, derhal bertaraf edilmesi gerekir.


Düzenleyen praecox : 16-08-2006 saat 20:31 Neden: eklemeler
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön