Ağaçtaki bütün kökler böyle değil zaten. Diktiğimde beyaz ve taze duranlar halen öyleler. Bu gördüğünüz kararmış kökler dikildiğinde de böyleydi, fakat bu kara köklerin arasında bir kaç telde olsa beyaz kök vardı, aralarında ki bu beyaz birkaç tel kök yok oldu.
Kudret hocam besin elementi veya Ph sıcaklık hava gibi unsurlarla ilgili bir sorunumuz olduğunu sanmıyorum. Besin karışımı sizin eseriniz olunca işe hep oradan giriş yapıyorsunuz, fakat hazırladığınız bu karışımla yüzlerce bitkinin yetişmiş olduğunu hepimiz biliyoruz. Besin karışımı tavsiye ettiğiniz şekilde hazırlanıp kullanıldığı sürece denklemin bilinmeyeni olmaktan çıkıyor zaten.
Ben bazı standart işleri oluruna bırakıp çok fazla kurcalamaktan kaçınırım. Besin karışımı Ph vs. diğer değerler üzerine deneme ayarlamaları yapmaya gerek yok. Bunlar zaten belli bir standartta duruyorlar. Çeşme suyumuzda kimyasal olmadığını biliyoruz. Birkaç EC ölçümü dışında kendimizi hesaba kitaba boğmaya gerek yok. Aynı şartlarda Nariçinin fideleri mükemmelen gelişimlerini sürdürüyor. Aynı perlit , aynı besin karışımı , aynı çeşmenin suyu.
Fakat bu büyük ağaç ile ilk üretim olduğu için hem çok oynandı hemde fidelerin bir çoğu görüldüğü gibi çok genç değil.
Piyasada birçok cihaza baktım. Emin olsaydım 1,5 milyarlık seti bile alma ihtimalim vardı. Ancak daha önce bir çok kez cihaz alıp hüsrana uğradığım da çok oldu. Çok gelişmiş pahalı bir cihazda öyle bir kusur vardır ki yeterli hizmeti varemez. Bir cihazın pahalı ve gelişmiş olması herşeyi çözemeyebilir.
Çok basit bir örnek ; evde kızılötesi ile kulaktan 1 sn de ateş ölçen termometre var. Klavuzunda ve reklamında bu cümleden çıkarılan sonuç yazıyor. 1 sn de ölçecek. Kulaktan ölçecek. Doğru sonucu verecek. Fiyatı 100 lira.
Kulakta belli bir pozisyonun tutturulması gerek. Başlığı kirlendiği anda sonuçlar yanıltıcı. işlemcisinin idrak sürsei 3- 8 sn arası. Başlığı kontrol edip her kulaktan 3 ölçüm yaparız. Sonuca göre karar veririz. Çok emin olamazsak 1 liralık koltuk altı termometresi ile sağlama ölçümü yaparız. Çocuklara da oyun gibi geldiğinden ses çıkarmazlar. : )
Şeker ölçüm cihazları , yaşlıların duyması için ses yükseltici kulaklıklar , dijital ph metreler , ölçüm kağıtları , toprak analiz cihazları testerler , vs. hepsi sizin akıl süzgecinize ve titizliğinize ihtiyaç duyarlar.
Sizin üretiminiz EC metre; ekipman sadeliğine, üretim kalitesine, kullanım kolaylığına, verdiği yoruma kapalı net sonucuna ve fiyatına göre piyasada ulaşılabilecek en mükemmel EC ölçerdir.
Bu kökler diktiğimde de karaydı. Aralarında bir iki tel beyaz vardı. Ağaçla da çok oynadık dayanamadılar. Tek başına, havalanma, besin, perlit, ışık sorunu değil bu. Temel sorun bitki komada idi. En mükemmel şartları istiyordu biz az mükemmel şartlar sağlayabildik. : )
Büyük ağaçta daha ölmemiş bir sürü fide var bu arada . . .
Saygılarımla....
|