View Single Post
Eski 03-02-2009, 00:04   #141
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sayın akınselcuk,başından beri sizi büyük bir zevkle izliyorum .Gerçekten bu işe bayağı emek verdiniz zaman harcadınız para harcadınız ama inanın hiçbirisi boşa gitmedi . Eminimki bu konuda çok aşama kaydettiniz. Bunu başarısızlık olarak nitelendirmiyelim.Ama acemilik denebilir. Bu mesajınızı okuduktan hemen sonra balkona çıktım ve size açıklayıcı bilgi verebilmek için çileklerin içinden karalıkta bir kök çektim yıkadım inanım bembeyaz. Yaz sonundan beri belki 2 kere belki 3 kere besin eriyiği ile suladım .hatta sonuncuyu dün verdim .yapraklar iyice morarmış fosfor bayağı azalmış ama ne ölmüşler ,ne kararmışlar.
Demekki sizin diktiğiniz fideleriniz zaten elinize geçtiğinde arızalı imiş buradan o anlaşılıyor.yoksa EC ph şu anda anlamsız şeyler niye derseniz bitkilerin performansları çok düşük uyku halındeler fazlaca kullandıkları besin yok.ama yazın ayni çilekleri hergün hatta çok sıçaklarda 2 defa suluyorum.Bitkinin kökü kararmışsa bitki ölüyor değil ,ölmüş demektir.
Bahara ektiğimiz fidelerin bazıları göreceksinizki gayet güzel gelişiyor.bir sabah gelişmenin aniden durduğunu hissedeceksiniz iki gün sonra öbürküler 10 santim uzamış .
bitkinin öldüğünü anlıyacaksınız ve hemen söküp baktığınızda kök çoktan kararmış, ve dediğiniz gibi odunlaşmış.Yani bitkinin öleli çok olmuş.
Sayın akınselcuk ,herşeyden önce besin eriyiğinin EC veya pH sının yanlış olması böyle arızalar arz etmez neden derseniz hazırlanan besin eriyiklerinde ki arızalar ölümle sonuçlanmaz en azından 15-20 günde sonuçlanmaz . Büyüme yavaşlar ,yapraklar anormalleşir mobil veya inmobil elementlerin eksiklikleri baş gösterir.verim çok düşük olur meyveler şekilsiz ,anormal biçimde olur vs vs . Bitkiler için ortalama 5,5 -6.0 pH değeri idealdir ama 4,0-8,0 aralığında yaşıyabilirler.
Sırası gelmişken birde şu bizim pratik anolog EC metreden bahseyim. Elinizdeki alet belki çok komik gelecek ama artıları bir yana eksileri bir yana yazarak diğer aletlerle mukayese ettiğinizde mükemmel bir alettir.Dijital kardeşleriyle boy ölçüşemez belki ama asla yalan söylemez ve sizi zorda bırakacak kadar hata yapmaz.Siz ona güvenin.
Sizden ricam bütün çilekleri toplayıp bir kaba kökleri suda olacak şekilde koyun hatta demet olarak koya bilirsiniz. normal hazırladığınız besin eriyiğinin5 litresine 2 litre daha temiz su koyun ve bir hava taşıyla bolca havalandırın bunu balkonda veya ışık alan güneş ışığı alan bir yerde yapın ve 15-20 gün unutun . Komada olanlar belki canlanır ama ölenler zaten yeni değil daha önce ölenlerdir.
Bitkinin yaprağına değil köklerine bakalım.Köklerde anormal kahverengi veya karama varsa bitki ölüyor demektir .
Ve özellikle vurgulayarak söylemek istiyorum.HİÇBİR BİTKİNİN KÖKÜ 3-5 GÜNDE KARARMAZ. Özür dilerim sesim biraz yüksek çıktı galiba . net te büyük harfle yazmak
yüksek sesle konuşma anlamındaymış onuda yeni ögrendim affınıza sığınıyorum.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön