View Single Post
Eski 30-01-2009, 14:08   #752
tenar
Ağaç Dostu

tenar's Avatar

Giriş Tarihi: 26-07-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Tenar,

Yorumların güzel. Konulara kısa değinirseniz, sanırım daha faydalı fikir alışverişi olacak. Lütfen yanlış anlamayın, tarzınıza karışmak gibi niyetim olamaz.

Örneğin benim şu andaki fikrim zeytinleri sık aralıklarla dikmek (3 mt.). Oysaki geleneksel zeytinlerim uzun aralıklı 7-10 metre.

Geleneksel uzun ara dikim ağacın çok büyümesine ve budamanın gereksizliğine yolaçtı. Eski insanlarda kesme o dal zeytin verecek fikri hakimdir.

Ağacın taç kısmının çok büyümesi ile;
- dallara su transferini azalttı ve kuru dallar oluştu,
- hava ve ışık alma azaldı,
- meyve toplama zorlaştı, dallar hırpalandı periyodisite arttı,
- meyve kalitesi düştü,

Kanımca sık dikmeli ve taç kısmını fazla büyütmemeliyiz.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Sn Zeytinci,

Elim değince duramıyorum. Parça pinçik, habire girip girip taksit taksit yazamıyorum, sohbet eder gibi aklıma gelenleri yazıveriyorum.

Konudan uzaklaşıyorum diye mi düşünüyosunuz? Yoksa uzun yazı okumak mı zor oluyor? Uyarınızı dikkate almaya çalışırım, ancak neye dikkat etmemi istediğinizi anlayamadım galiba.

- "Geleneksel uzun ara dikim ağacın çok büyümesine ve budamanın gereksizliğine yolaçtı. Eski insanlarda kesme o dal zeytin verecek fikri hakimdir. " benim çevremdekiler böyle düşünmüyor. Gücü azalmasın diye, ağacı yormadan büyüyebilecek dalı bırakılır.

- Her çıkan büyümeye bırakmaz, baştan önlemimizi alırız. Ve hatta her ağacın yanına vardığımızda, çıkan gözle görünür minik çıkıntıları parmağımızla kırarız (bir yöntemi var, zedelemeden), cebimizde çakıyla dolaşırız.

- Önceki yazımda da yazmıştım, gençleştirme yapmak gerekiyor.

- Seyrek dikmenin zararı olmayacağını düşünüyorum haala. Ancak sık dikildiğinde dikkat edilecek bakım yöntemleri olabilir, varsa da ben bilemiyorum. Eskilerin dediklerinde hep doğruluk payı mutlaka vardır. Zorlamamak lazım.

-Su transferi azaldı diye mi acaba kuru dallar oluşuyor? zeytinlerin tabanını kurak zamanlarda sürmek, yumruların nem kaybına sebep oluyor, ağaç dalları kurumaya başlıyor diye biliyorum.

- Büyük ağacı toplamak zor olabilir ama dediğim gibi ben ticaretini yapmıyorum, kaygılarım farklı. Ticaretini yapmak istesem bile, yine de sık dikmez, doğasına uygun büyümesine de müsaade ederdim. Ama her deliceyi aşılar, dağa taşa da zeytin dikerdim.

- Meyve kalitesinde düşüş olmuyor benim gibi yapanlarda, duymadım kalite sorunu olduğunu.

Bunlar benim öğrendiklerim. Bizim şartlarımıza göre doğru olabilir bunlar. Yörelere göre, iklim gereği farklı yöntemler olabilir.

Kısa bir süre sonra her şeyleriyle kendim ilgilenmek üzere köye yerleştiğimde, ilk yapacağım, yöredeki yaşlı komşularımın peşine takılmak. Bu benim tarzım sadece.

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön