Merhaba.
Alıntı:
Sizin tapunuz kadastro sonucu mu verilmiştir. Eğer öyleyse, yasal düzenlenen mevzuatta görmeniz gereken bir konu da süresi içinde tarafların itiraz haklarıdır. Verilen her tapu hatasız olmuş olarak kabul edilse itiraz hakkı neden olsun,
|
Sn. nariçi,
Evet, tapu bizim satın aldığımız kişiye 1992 de yapılan orman kadastrosu ve arazi kadastrosu sonucu verilmiş. Askı süresinde yapılması gereken itirazlar ve 10 yıl içinde yapılması gereken itiraz süresi ve hak düşürücü süreler geçmiş.
Yaptığı yanlışlıkları yasal süresi içinde düzeltmeyen orman idaresine, süresiz düzeltme hakkı tanınmıştır. Hukuk sistemimizde adaletli ve evrensel hukuka uygun olmadığı halde,ormanın elini güçlendiren bazı uygulamalar var. Mesela evveliyatı orman olan arazi kavramı var, Eski memleket haritaları kavramı var, Eski hava fotoğrafları var. Bunlar yetmez ise aşağıdakine benzer yargıtay kararları var.
"Yargıtay 20,Hukuk dairesi 12,07,1993 gün ve 1992/11625 esas 1993/6200 sayılı kararında demiş ki. "KESİNLEŞMİŞ TAHDİT SINIRLARI DIŞINDA KALMIŞ OLSA DAHİ,EYLEMLİ DURUMUNDA HALEN ORMAN NİTELİĞİNİ KORUMASI HALİNDE TAŞINMAZIN ,DEVLETİN HÜKÜM VE TASARRUFU ALTINDAKİ YERLERDEN SAYILDIĞINDAN VE ÖZEL MÜLKİYETE KONU EDİLEMEYECEĞİNİN KABULÜ GEREKİR."
Ormanın veya hazinenin tapulu arazilere kolayca dava açmasını sağlayan yukarıdaki kurallardan başka bir de yazılı olmayan kurallar var. Acımasızca uygulanan bu yazılı olmayan kuralların başında "zamanında işini yapmayarak dava açan orman idaresi her zaman haklıdır kuralı gelmektedir."
Halbuki vatandaş kendine tapu düzenleyemeyeceğine göre, Kimsenin aklına neden, eğer dava açılan arazi orman idiyse görevlilerin 10 yıl içinde neden görevlerini yapmadığı memleket haritalarına neden daha önce bakmadıkları veya hava fotoğraflarını niye incelemedikleri veya bazı göz yummalar neticesinde orman görevlilerinin çıkar elde edip etmediklerini araştırmak gelmez.
İşte bu yüzünden hepimiz A.İ.H.M'de bedel ödüyoruz.
Saygılar