View Single Post
Eski 28-01-2009, 18:18   #23
akinselcuk
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-11-2008
Benim şöyle bir fikrim vardı. Mesela İç Anadoluda bir sera kurulsa ki ben buna sera değil de kapalı bitki üretimhanesi diyorum çünkü illede seraya benzemesi gerekmiyor. Işık alsın havalanabilsin ısıyı kaybetmesin de yapısı nasıl olursa olsun.

Seranın yanındaki boş tarlaya ayçiceği veya bir yağlı tohum bitkisi ekilse, yazın güneşi yağ olaraak depolansa böylece ve kışın da sadece preslenerek sıkılan yağlar yakıt olarak kullanılsa , yağlı küspeler de satılsa yerine yakıt alınsa seramız kışın bedavaya ısınmış olmaz mı ?

Kaç dekar sera kaç litre yakıtla ısınır ve kaç dekara ne ekersek bu yakıtı karşılayabilirizin, cevabı bu fikrin dışında rakamlara tekabül etmez gibime geliyor.

Seranın ısı kayıplarını engellemek buna göre bir yapı düşünmek gerekiyor.

Böyle bir fizibilite ve mühendislik çalışmasının sonuçları olabilirlik sınırları içinde çıkarsa yazın güneş gören her yerde topraksız tarım yapılabilir. Ülkemizde sadece Antalya Kumluca da gelişen seracılık her yerinde gelişebilir.

Mesela seralar prefabrik betonarme iskelet olarak düşünülse rüzgar hesabı yapmaya da gerek kalmaz. Yanlar 1 metre duvar, üzeri ve tavan çift cam bir yapı. Klasik seranın üzerinde bir rakam çıkacağı muhakkak ama evladiyelik bir sera olur.

Olmaz mı ?

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön