Sayın Selçuk,
Domates için kolaylıklar diliyorum, Sn. Envor birkaç gündür yok, herhalde internetle ilgili problemi varmış. Sağolsun bana domates fidelerini teşvik primi olarak göndermişti. Elinde hala var mıdır bilemiyorum. Varsa besin kiti ile birlikte domates fidesi de gönderir herhalde ama siz genellikle çok sayıda yaptığınız için sayısal problem olur mu bilemiyorum.
Birde gerek çilekte, gerekse yeni düşündüğünüz domates sisteminde boruyu hem saksı hem depo olarak kullanıyorsunuz ya, havalandırma ihtiyacı sadece pompanın kapalı çevrimi ile sağlanabiliyor mu? Ayrıca bir hava tesisatına ihtiyacınız olabilir. Eğer hava tesisatına ihtiyacınız olacaksa da yatay sistemde damlama sulama yapmayacaksanız akan su kültürü yapmanında pek bir anlamı kalmıyor. Boşu boşuna enerji harcamanıza gerek yok, sadece hava motoru yeter bence.
250 lik boru yapacaksanız boruyu tıka basa sıvı ile doldurmaktansa bu boruya ilave daha küçük hacimli bir depodan pompa ile basacağınız besini fidelere damlama metodu ile vermeniz daha iyi olur diye düşünüyorum. Boruyu sadece toplayıcı kanal veya tava olarak düşünmek daha iyi olur kanısındayım. Çünki besin değişiminde çıkan sıvıyı atmaya insanın gönlü el vermiyor. Evdeki bütün saksılar nasipleniyor bu sıvıdan.
|