Sn. Malbman,
Tomurcukları nasıl farkettiniz anlayamadım? Fotoğrafta pek belli olmuyorlardı. Çizdiğiniz küçük daire fidenin büyüme noktası, oradaki minik oluşumlar tomucuk mu? yaprak mı? yakından baktığım halde anlayamadım. Büyük daire aşağıda bir tane minik meyve var herhalde o. Vallahi bravo, biraz önce doğrulamak için gittim tekrar baktım.
EC ilavesine gelince; bugün Kudret Ağabey'le de telefonda görüştüm. Tamamen EC değişimi yapmayı düşünüyordum. Fakat biz bu sistemleri biraz da labaratuar olarak kullanmıyor muyuz? Gerçi şu anada güneş az olduğu için buharlaşma ve saksılardaki su eksilmesi her gün takviye yapacak kadar değil, neredeyse damacanayı koymadan bir sonraki sıvı değişimine kadar idare ediyor sistem kendini. Ama benim amacım; damacananın sisteme bir katkısı olacak mı? olmayacak mı? onu öğrenmem lazım. Eğer biraz EC yükselmesi ile bitki kavrulup telef olmayacaksa bu deneyi yapmam lazım diye düşündüm.
Çünki okul tatil olunca belki sistemi bir ay, belki daha fazla kendi haline bırakacağım. Damacananın işe yaraması lazım, yoksa tatil falan haram olur bize. Damacana ile en az 20-25 gün takviye edebilmem lazım. Bu arada damacanaya hangi değerde EC doldurmam lazım onuda çözmem lazım. Onuda havalar müsaitken bitkiyi fazla strese sokmadan şimdi deneyebilirim diye düşündüm. Buharlaşmanın fazla olduğu günlerde bitkiyi telef ederiz yoksa.
Şimdi bitkinin davranışına göre, ya kökleri yıkayıp yeniden EC hazırlayacağım, ya da aynı miktarda ilave ile bir kaç gün daha bekleyeceğim. Buda belki Sn. Kahyanur' un dediği gibi belki damacanayı saksılardaki EC değerinden biraz daha yüksek bir EC ile damacanadan takviye etmeyi gündeme getirecek.
Şunu çözmek lazım, saksılardaki EC değerinin yükselmesi EC yi hazırlarken kullandığımız suyun buharlaşması ile saksıdaki besin/su oranının besin lehine değişerek daha konsantre hale gelmesinden kaynaklanan bir yükselme mi? Yoksa su içindeki besin elementlerinin bitki tarafından değişik oranlarda emilmesinden kaynaklanan kimyasal farklılaşmanın getirdiği bambaşka iletken bir sıvının meydana gelmasinden mi? Keşke imkan olsada örnek olarak dahi değişim zamanı geldi dediğimiz besinin kimyasal analizini yaptırıp EC formülünü çıkarabilsek. Başlangıçta hazırladığımız formülden ne kadar hangi yönde sapma olduğunu görebilsek.
Bilmiyorum Sn. Envor serada bu tip analizler yaptırıyor mu? Örnek bir iki analiz sonucunu görmeyi çok isterdim. Çünki bu tip kimyasal çözeltilerin tamir edilmesi mümkün olması lazım, ama suyu dökmek daha ucuz olduğu için deneyle uğraşılmıyor herhalde. Ama bilgisayar kontrollü sistemlerde dozaj pompası ile anlık takviyeler yapılması gerekli diye düşünüyorum.
Düzenleyen Sarıcan : 13-06-2009 saat 08:26
|