View Single Post
Eski 13-08-2006, 21:51   #25
sedrus_73
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: ödemiş
Mesajlar: 9
Değerli arkadaşlar fıstık çamı hiç bir zaman fazla su isteği olan bir bitki degildir o nedenle ilk yetiştirme döneminde su muhakkak kontrullü verilmelidir aksinde her zaman kök çürümeleriyle karşılaşmanız kaçınılmazdır,susuzluga karşıda fideler birhayli dayanıklıdır o nedenle toprak neminin kontrollü muhafazası esas olmalıdır.
Fıstık çamı toprak ve besin yönünden çok secici degilsede iklim bu ağaç için belirleyici bir etkendir.Yetişme yeri bakımından titizlik gerektirmeyen, fakir, kumlu, kireçli veya killi topraklarda, kurak iklimlerde yetişir. Güneşli yerleri sever. Soğuk ve sert iklimlerde gelişemez. Işık isteği fazladır.Bu nedenle akdeniz,ege bölgeleri memleketimiz için en ideal verimin alındıgı yerlerdir,
bu bolgeler dışında yetişirsede hiç bir zaman optumum verimi vermezler lokal bölgeler olabilir.
Fıstık çamı için ben bir vakıf ağacı demek istiyorum müthiş bir gelir potansiyeli olmakla beraber bu gelirin sürekliligi açısından ben tüm vakıfların
arazilerinde ****** yetişme açısından uygun yerlerde şiddetle bu ağacı yetiştirmelerini öneriyorum

**(NTV) İzmir’in Bergama ilçesine bağlı Kozak Beldesinin 16 köyünün kaderi fıstık çamlarıyla değişti. Daha önce bağcılık yaparak geçimini sağlayan bölge köylerinde 1986 yılından itibaren fıstık çamının keşfedilmesiyle bu köylerde yaşam standartları bir anda değişti.
Özellikle Kozak’a bağlı 16 köy arasında fıstık çamından yüz milyarlarca lira gelir elde ederek hayat standartlarını yükselten Kaplan ve Aşağıbey köyü diğer köylere de örnek oldu.
Çam fıstığının ardından köy tüzelkişiliğine ait fıstık çamlarından ürünün olduğu yıllarda 500- 600 milyar liranın üzerinde gelir sağlandığını belirten Kaplan Köyü Muhtarı Harun Demir, şahısların ise fıstık çamından yılda 25- 30 milyar lira arasında gelir elde ettiğini söyledi.

sedrus_73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön