View Single Post
Eski 23-01-2009, 12:37   #136
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Domates Yapraklarında ilginç gelişme

Domates yapraklarındaki gelişmeyi dünde hissetmiştim ama yaprakların resmini yakın plan çekmediğim için dünki fotoğraflarda görünmüyorlardı. Besin değişim zamanı geldi, değişim yapacağım ama değişimden önce konuyu tartışalım istedim.

Paralel saksılarda fidelerin boy gelişimi resimlerden de görüleceği üzere torf ve kavanozdaki fidelerden daha hızlı gibi. Yalnız özellikle 1. Fide den başlayarak paralel bağlı saksıların tepe yapraklarında yapraklar hafif içie doğru kapanacakmış gibi toparlanma ve yaprak zemininde yeşilin renginde belirgin bir açılma söz konusu.

Geçen seferde besin değişim zamanına doğru böyle renk açılması olmuştu ama bu seferki biraz daha değişik gibi. İkinci fidenin yapraklarına dikkatli bakılırsa bu yapraklardan birinin üzerindede beyaz noktalar oluşmuş durumda. Kavanoz ve torf saksılardaki yaprakların renginde herhangi bir değişim yok. Tabii yeşil renklerini muhafaza ediyorlar ama gelişim hızları biraz daha yavaş.

Paralel saksılara ve kavanoz saksıya gece gündüz hava vermeye devam ediyorum. Acaba köklere verdiğimiz hava besin sıvısının kökler tarafında hızlı emilmesini sağlayıp, besin sıvısının EC değerinin daha çabuk değişmesine mi yol açıyor. Yapraklardaki sararma en fazla 1. saksıda olamak üzere sona doğru azalıyor, kavanoz saksıyada hava verdiğim halde onda herhangi bir yaprak değişimi yok. Havayı tek akvaryum motorundan paylaştırarak veriyorum. Hava miktarını kısma vanaları ile ayarlamaya çalışıyorum ama yinede eşit dağıtabilmek mümkün değil. Bütün saksılarda hava kabarcıklarını gözlemleyerek ayarlamaya çalışıyorum. Ama kavanoz saksıya az hava gittiğine eminim.

Renk değişimleri ile birlikte ikinci fidedeki beyaz noktalar için yorumlarınızı bekliyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 13:50
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön