View Single Post
Eski 12-08-2006, 14:31   #6
ugurlu535
Yeni Üye
 
ugurlu535's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Bakırköy/İstanbul
Mesajlar: 13
Thumbs up manolya tanıtım yazısı

Sn. Hümeyra Özdamar web sitesinden alıntıdır.***.

MANOLYA (Magnolia)

Manolya süs ağaçları içinde en gösterişlilerinden biri olup Amerika’dan Asya’ya bütün kuzey yarıkürede yetiştirilir. Genelde yetiştirilmesi zor diye düşünülmekle beraber bu pek doğru değildir. Manolya fidanı ilk birkaç yıl ihtimam gerektirir. Sonrasında fazla bakım istemez.

Ağaç veya çalı formunda büyütülür.Manolya türleri iki ana gruba ayrılır.

YAZ MANOLYASI

Daha çok yüksek bir çalı formundadır. Yaprağını döker. İlkbaharda daha yaprakları çıkmadan çiçeğe donanır. Çiçekleri genelde pembe-mor renkte açar. Star manolya cinsi ise yıldıza benzer iri beyaz çiçeklere sahiptir. Yaz manolyası çiçeklerini dökerken yaprakları çıkar. Bitki yaz boyunca tek tük çiçek vermeye devam eder.

KIŞ MANOLYASI

Meşinimsi parlak yaprakları, iri beyaz çiçekleri ile son derece gösterişli bir ağaçtır. Yavaş gelişmekle beraber yetişkin çağında 15 metreye kadar boylanabilir.

Tabak iriliğindeki çiçekleri haziran–eylül arası devamlı açar.Nefis meyvamsı bir kokuya sahiptir. Çiçekleri yakından koklandığı zaman derhal kahverengiye dönüşür. Kış manolyası ilkbaharda yapraklarının bir kısmını sarartıp dökebilir. Peşinden taze filizler geliyorsa bu endişe verici bir şey değildir.


Manolya için güneşli veya hafif gölge bir yer uygundur. Humuslu toprağı sevmekle beraber kireç taşımayan bütün topraklarda yetişir. Yalnız drenaj iyi olmalı, fidan dikilecek yer bolca yanmış gübre veya kompost katılarak iyice işlenmelidir. Fidan ilkbaharda saksı içinde alınarak dikilir. Fazla derin dikilmemelidir. İlk yıllarda bolca sulamak gerekir.

Ağacın dip kısmı hiçbir zaman kazılmamalıdır. Kılcal köklerin zedelenmesi bitkiye zarar verir. Yabani otlar el çapası ile dikkatlice alınabilir.

BUDAMA: Manolya budama gerektirmez. İstenmiyen dallar varsa çiçekleri geçtikten hemen sonra kesilir. Özellikle yaz manolyası en geç haziranda budanır. Fazla budama manolyaya iyi gelmez.

ugurlu535 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön