View Single Post
Eski 21-01-2009, 17:31   #127
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Çilek Ağacında mola

Perlite alternatif bir malzeme bulana kadar çilek ağacına ara verme kararı aldım. Perliti birde tarım perliti diye iri taneli almıştım. Ya ince taneli olsaydı başıma neler gelirdi bilemiyorum. Bugün bütün sistemi boşalttım ve balkona dökülen perliti temizlemek ve perlitten kurtulmak toplam 6 saatimi aldı.

Dünki mesajımdada bahsetmiştim, ağacın birinde alttan 7. çataldan taşmayı bir türlü engelleyemedim. 12 çataldan oluşan ağacın tam ortasına denk gelecek yerden aşağı perlit su geçirmiyor gibi, oraya kadar inen su oradan çataldan taşma yapıyor. En alttan yapsa tabana koyduğum süzgeçteki delik kesitleri dar oldu diyeceğim ama aynı süzgeçten içinde çilek fideleri olan ağacın içinde de var onda sorun olmuyor. Onda ise suyun debisi fazla gelirse en üstteki çataldan taşma yapıyor ama debiyi ayarlayınca taşma kesiliyor. Fidesiz ağaçta neredeyse debiyi damla olacak şekilde kıstığım halde 7. dirsekten taşmayı engelleyemedim. Bu arada taşan su ile havuza dökülen perlitinde pompaya zarar verme riski var.

Bu yüzden bu sistemde perlit kullanmanın problemli olacağına kani oldum ve tüm sistemi boşalttım. Çilekleri geçici olarak torfa koyacağım ama fideler o kadar küçük ve cılızki torfta bile zor adam olacak gibiler. Geçirgenliği perlitten bile iyi yeni bir malzeme arıyorum. Aklıma sahile ve kum iskelesine gidip çakıl almak geldi ama onunda su tutma özelliği nasıl olur bilemiyorum. Önereceğiniz diğer alternatif malzemelere de açığım. Borunun içine hiç bir agregat koymadan yağmurlama sistemi ile kökleri ıslatmanın yeterli olabileceğini bilsem direk akan su kültürü yapacağım ama fideler o kadar küçük ki onları 50 mm lik çatalın içinde kökler suya temas edecek şekilde nasıl tutarım bilemiyorum. Fidelerin daha büyük ve biraz köklenmiş olması lazım.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön