Merhaba.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaju
Bir zeytinlik almayı planlıyorum. Aslında ticari amacım yok.
Ama zeytin ağaçlarının telef olmasını da istemem.
İstanbulda yaşıyorum. Sürekli zeytinliğin başında olamam. Senede en fazla 3 kere ziyaret edebilirim.
Zeytin ağaçlarının yıllık bakımı çok zor mudur? Sürekli başında durmak mı gerekir?
Düzenli sulama ister mi? Yoksa yağmur suları yeterli olur mu?
Tavsiyelerinizi ve yanıtlarınızı yazarsanız sevinirim.
|
Sn. kaju,
On sene önce, sizin bu günkü duygularınızla Altınoluk, Şahinderesi mevkiinde 30 dönüme yakın bir zeytinlik aldım. İçinde 500 ağaç var. Ağaçların ortalama yaşı 14-20 arasında. Ayrıca bir sürü boş alan ve aşılanması gereken bir sürü (60adet) delice var.
Zeytinliği almaktaki amacım öncelikle evimin zeytinyağı ihtiyacını karşılamak idi. İlk sene güzel baktığım için ikinci (var) yılı 64 çuval zeytin aldım. Tabi yarıcılığa verdiğim için 32 çuvalı benim oldu. Ve çıkartılan yağ kalitesizdi(1 asit civarı)
Daha sonraki senelerde iyi bakım, fenni gübre15x15 ve sürdrme sayesinde 46 çuval zeytin yaptım. Kasım ayının ortalarında topladığım ve aynı gün sıkıma götürdüğüm için ortaya çıkan yağ ise muhteşemdi. 0.3 dizyem. Bir başka deyişle, zeytinleri kararmadan yani yeşil kahve arasındaki renk oluşumunda toplayıp sıkarsan erken hasat denilen bir yağ çeşidi elde edebiliyor. İşte ben o yağı elde etmiştim.
Ama daha sonraki senelerde, bir türlü verim alamadım. Tabi zeytinlere gerektiği gibi bakamadım da. Elde ettiğime gelince, erken hasat yağı yeşil iken yani tam olgunlaşmadan toplandığı için, yağ verimi de az oluyor. Benim elde ettiğim randımanım % 17 oldu esasında diğer üreticiler %22-26 hatta 30 varan verimler alabiliyor.
Ama Yılda 15-20 kez Altınoluğa gitmeme ve bir sürü zaman ve para harcamama rağmen zeytinciliği beceremedim. Sizin de buradan oralara zeytinciliği yürütebileceğinizi sanmıyorum. Emin olun bakkaldan aldığım zeytinyağı daha ucuza geliyor. Acı ama gerçek.
İşçilik pahalı 35. ile 40 YTL arası Ağaçlara ziyan vermemek için elle toplama yöntemini uyguluyorum ama neredeyse iki katına mal oluyor. Yemeği, nakliyesi, fabrikası, bidonu, tentesi, hep masraf. Bu yıl topayamadım zeytinlerim hala ağaçta duruyor olabilir. İsterseniz gidip toplayın. Bir şartım var ağaçlarıma sırık vurmayın.
Saygılar