Herkeze merhaba,
Çanakkale şehitliği gezisi konusunda herkesin heyecanını anlayabiliyorum ve takdir ediyorum. Çanakkale Savaşı bugün maalesef farklı anlamlara çekilip, gerçek anlamından uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Hemen yanımızda rehber kokartlı (ya da kokartlı olduğunu iddia eden) birisinin, havadaki beliriveren bulutlardan, sislerden, mucizelerden bahsedip şehitlerimizin başarısını küçümsemesi insanın moralini bozabiliyor.
Bu nedenle burasının maddi ve manevi anlamını tam olarak anlayabilmek için, hala okumamış olan kaldıysa, Turgut Özakman'ın " Diriliş, Çanakkale 1915" adlı kitabını okuduktan sonra oraları gezmesini tavsiye ederim. O zaman, o alanlar size daha anlamlı gelecek, daha gür sesle ama dedelerimizle daha fazla övünmenin, bu Ulus'un bir ferdi olmanın kıvancı ile ağladığınızı hissedeceksiniz.
Çanakkale şehitliğinin yapım macerasını bilince, gezmiş olduğunuz şehitliklerin bir kısmının aslında sonradan ve hatıra olarak, gezi alanı olarak yapılığını, çoğu şehidimizin mezarının olmadığını okuyunca ve hele İngiliz askerinin,Fransız askerinin şehitliklerini gezince insanın morali bozuluyor. Geçen bayram gezimi Çanakkale şehitliğine yapmıştım, toparlayabilirsem eklemeler yapabilirim.
Sonuçta tavsiyem profesyonel, kokartlı, rehberle gezinizi yapmanız ve mutlaka bir ön bilgi ile gezmeniz.
|