Kahve Tohumu / Çekirdeği Çimlendirme
Kahve çekirdekleri taze **** kurutulmuş olarak ekilebilir.Kurumuş kahve çekirdekleri/tohumları 1 yıl hatta daha fazla bir süre sorunsuz kullanılabilir.
Ekim Ortamı: Nemli kum, kum-toprak karışımı ya da ıslak vermikülit uygundur.
Sıcaklık: Optimum sıcaklık olan 25 C de çimlenme %70 dolaylarındadır.
Esasında kahve tohumunu çimlendirirken 12.5 C ile 45 C arasında bir aralıktan
söz edebiliriz ancak 25 C den aşağı ya da yukarı yönde sapmalar çimlenme yüzdesini düşürecektir. Mesela 30 C de sadece %15 çimlenme meydana gelecektir.
Ph:Kahve çimlendirirken ph da önem arz etmektedir.Optimum ph 6'dır.
Yapılan bir çalışmada ph 3 de %12 çimlenme sağlanırken, ph 10 da %0 / çimlenmeme görülmüştür.Rahatlıkla kahvenin bazik ortamdansa asitik ortama daha fazla tolerans gösterdiği söylenebilir.
Ekim Derinliği: Doğrudan kuma yapılan ekimlerde, kum toprak karışımına 1-3 gün erkencilik sağlanmaktadır. Optimum derinlik 1.7 cm ve kum toprak karışımında 2.4 cm'dir.
Çimlenme süresi:Kahve çekirdeği, 2 ay ile 5 ay arasında çimlenecektir. 6. aydan sonra çimlenme beklenmemelidir.
İnt. Alıntıdır.
|