View Single Post
Eski 16-01-2009, 09:22   #739
maviyeşil
Ağaç Dostu

maviyeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaju Mesajı Göster
Bir zeytinlik almayı planlıyorum. Aslında ticari amacım yok.
Ama zeytin ağaçlarının telef olmasını da istemem.
İstanbulda yaşıyorum. Sürekli zeytinliğin başında olamam. Senede en fazla 3 kere ziyaret edebilirim.
Zeytin ağaçlarının yıllık bakımı çok zor mudur? Sürekli başında durmak mı gerekir?
Düzenli sulama ister mi? Yoksa yağmur suları yeterli olur mu?
Tavsiyelerinizi ve yanıtlarınızı yazarsanız sevinirim.

Bu konuda uzman değilim, işin detaylarını pek bilmem ama size annemi örnek göstererek bilgi vermek istedim.

Annem doğma, büyüme Aydın'lı, evlenince İzmir'e yerleşmiş. Halen İzmir'de yaşamakta. Ailesinden kalma zeytinliği var Aydın\Neşetiye köyünde. Gerek yaşlılıktan, gerek ihmalkarlıktan çok uzun yıllardır ilgilenmiyor, son 25 yıldır sadece birkaç kez budandığı ve temizlendiğini biliyorum. Sulama zaten imkansız, köyden hem uzak hem de çok yüksekte.

Annem sadece zeytin zamanı köye gidiyor desem yalan olmaz. Bu kadar bakımsızlığa rağmen çok güzel zeytin elde ediyor. Bakım yapılan alanlarla hemen hemen fark yok. (Yan tarafta teyzemin, sürekli ilgileniyorlar.)
Hiç yok dediği zamanda bile 400 kg yağ elde ediyor. Zeytinliğin kaç dönüm olduğunu tam hatırlamıyorum ama çok büyük değil.

Yanlış anlaşılmak istemem, ****** bakım yapılsa daha güzel olur. Söylemek istediğim zeytin çok güzel bir ağaç, herşeye rağmen bize yüz çevirmiyor. Ben çocukluğumdan beri hiç zeytinsiz ve yağsız kaldığımızı hatırlamıyorum. Annem fazlasını da satıyor. Bu sene asit oranı nerdeyse sıfır çıkmış, çok sevindi.

Fazla ilgilenemem ama küçük bir yerim olsun diyorsanız bence zeytin çok iyi fikir. Zaman zaman köyden birilerini bulur temizletir, budatırsınız. Hatta toplamaya da gidemem diyorsanız, köyden birisiyle anlaşır ortak verirsiniz. Zamanı gelince de afiyetle zeytininizi, yağınızı yersiniz

maviyeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön