Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AkinGulbaz
Yücel bey çok teşekkür ederim. Sayenizde kafamda soru işareti kalmadı. İyi çalışmalar dilerim
|
Akın Bey başarılar diliyorum.
Sizin aklınızda soru kalmasa da benim aklıma gelenler var.
Bu konuyu okyup, uygulama yapmak isteyenler için yazayım.
Yüklediğim reşimlerdeki gibi, ekmeği tandırın içinde pişirecek iseniz, tandır ısındıktan sonra, ekmekleri yapıştırmaya başlamadan külleyi kapatarak hava akımını kesmeniz gerekir. Böylece, tandırın içinden hızla yukselen sıcak havanın elinizi, yüzünüzü kavurmasını, sürekli soğuk hava girişi nedeni ile tandırın soğumasını, önlersiniz.
Bir başka önemli konu da tandırın ilk yanışıdır. Tandırınızı ister hazır küpten kurunuz. İsterseniz yerinde yapınız iç yüzeyi çamurdan yapılmış olacaktır. İlk yaktığınızda bu çamurun pişmesi gerekir. Yani, bir çömlekçi fırını ya da tuğla fırını kadar yüksek ısıda o kadar uzun süre yakılması gerekir. Taa ki, çamurdan yapılmış tandır yüzeyi, çömlek ya da tuğla gibi pişip sağlam olsun.