View Single Post
Eski 13-01-2009, 15:35   #48
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
DDT eskiden her derde deva olarak görülürdü fakat şimdi yasak. Çeşitli marka ve uygulama formlarında, dış parazitler için ilaçlar var. Bunlar veterinerlerde ve hayvan ilaçları satan eczanelerde bulunur. DDT zaten bulmazsınızda, bulsanız bile bitlenince kendi kafanıza böcek ilacı sıkmakla aynı şey.

Alıntı:
köy yumurtasının kabuğunu kırmada daha zorlanıyorum
Normal şartlarda dölsüz bir yumurta 1 sene kadar bozulmadan durur. Fakat yumurtanın tazeleğini en pratik olarak zor kırılmasından ve sarısının yoğunluğundan, patlamamasından anlarsınız. Bayat yumurta daha kırılırken patlar. Bu doğada sağlanmış bir dengedir. Folluğun içindeki yumurtalar birbirlerine çarparak kırılmasın diye böyle bir önlem alınmıştır. Ama bayat yumurtadan civciv çıkma şansı daha düşüktür ve onun için follukta ufak bir baderede ilk o kırılır ve hayvanın altında boşuna yer işgal etmez.

Bir kaç pratik bilgi:

Horoz olmayan kümeslerde tavuk yumurtlar fakat horoz kümesin bekçisidir. Atmaca, kedi vs gibi dışarıdan gelen saldırılarda kümesi korur, yabancı tavukların kümese karışmasını, kendi tavuklarının kaybolmasını engeller. Tavuklara yem bulur ve adil bir şekilde paylaştırır. Bazı horozlar çok sert karakterli olurlar ve sizi bile kümese yaklaştırmazlar.

Döllü yumurta daha lezzetlidir. Fakat raf ömrü azalır. Yumurtanın yıkanmasına gerek yoktur. Ama illa yıkanması gerekiyorsa tüketileceği zaman yıkanmalıdır. Çünkü yıkanan yumurta daha çabuk bayatlar.

Tavuklarda kuluçka süresi 21 gün, ördeklerde ve kazlarda 28 gündür. İyi bir tavuk bir seferde 25 adet kendi yumurtasının üzerine yatar ve hepsinden civciv çıkartabilir. Eğer altına ördek yumurtası konulacaksa bu sayı yarı yarıya düşer çünkü ördek yumurtası daha iridir. Fakat daha sonra ördek civcivi suya girdiğinde tavuk çok fazla panikler.

Kuluçka ısısı 38-39 derece, nem %80 civarında olmalı. Günde 4 kere çeyrek tur yatay ekseni etrafında döndürülmelidir. Böylece içerideki civciv hep aynı noktaya temas ederek kabuğa yapışmaz. Normal şartlarda bunu tavuk yapar ama evde kendiniz civciv çıkartmak isterseniz bunlara dikkat etmelisiniz.

Tavuklar esas olarak tane yemle beslenirler ve bunları ilk olarak taşlık ismi verilen organlarında sindirmeye başlarlar. Organa taşlık isminin verilmesi bir çeşit değirmen işlevi görüp, küçük taşlar yardımıya besinlerin parçalanmasını sağladığı içindir. Bu yüzden tavuklar yerde buldukları taşları yutarlar. Etrafta bulabilecekleri küçük taş parçaları yoksa tavuklar tane yemleri sindiremezler. Bu taşlar ortalama yeşil mercimek büyüklüğünde olmalıdır.

Bazı tavuklarda kanabilizim olabilir. Yani yamyamlık. Bunlar kümesin diğer bireylerini yaralar ve kanlarını içer, yarayı devamlı büyüterek en sonunda diğer bireyin ölmesine sebebiyet verir. Bu tip davranış gösterenler derhal kümesten uzaklaştırılmalıdır çünkü bu diğer tavuklar tarafından da taklit edilmeye başlar.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön