Sayın sarıcan açıklamalarınız için teşekkür ederim. Perlitin solunum yollarına zararlı olduğunu ben de bir yerlerden duyduğumu hatırlıyorum. O nedenle ihtiyatlı davranmanız yararlı olacaktır.
Ağaca dolduracağınız yetiştirme ortamının besin tankına akmaması için ne gibi bir önlem aldınız acaba?
Benim 11 saksılı sisteme gelince: sizi düşündüren konu, sanırım elektrik kesintisi sırasında bitkinin besinsiz kalması. Yanılıyor muyum? Eğer doğru anladıysam şöyle cevaplayabilirim: ben 11' li sistemde bitkilerime her iki saatte bir 15 dk. besin veriyordum. Dolayısıyla bitkiler zaten 1 saat 45 dk. susuz kalıyorlardı. Ama bu sorun olmadı zira yetiştirme ortamı olarak kullandığım malzeme son derece yüksek su tutma özelliğine sahip.
Dolayısıyla besinin devri daim etmediği zamanlarda, bitkiler yetiştirme ortamı tarafından tutulan besini kullanmaya devam ediyordu. Belki inanmayacaksınız ama ben geçen yaz bu sistemde hiç bir sorun yaşamadım.
Karar elbette sizin tabii ki ama bana soracak olursanız, siz de su tutma yeteneği yüksek bir yetiştirme ortamı kullanarak, balkonun tavanına depo asmak gibi ek işlerle uğraşmayın derim. Zira böyle ortamlarda bitkiler susuz kalma gibi olumsuz şartlardan uzun süre etkilenmeden kalabiliyor. Eh, elektrik kesintilerinin 24 saat sürmesi de çok ekstrem bir durum olacağına göre...
Bir de sevgili envor' a sorun isterseniz ama benim şahsi fikrimce sürekli olarak sulamak bitkiye zarar verecektir (balkona koyacağınız depodan akvaryum hortumuyla sulama düşüncenizi ben öyle yorumladım). Geçen yıl sevgili eczadolabı arkadaşımız sürekli değilse de sık periyotlarda ve uzun sürelerle suladığı domateslerini kaybetmişti.
Sevgiler
|