Günaydın Sayın Malbman,
Evet pompa resimdeki pompa, dün teknik özelliklerini koymamıştım şimdi ekledim. Resimle daha kolay oluyor. Fiyatı 67.90 YTL. Araştırdım en ucuzu bu. Akvaryum pompalarında bile 3 m yükseklik dediğiniz zaman 70 YTL' nin üstüne çıkıyor. Yalnız bu pompadaki handikap ise pompa çıkışının 1 1/4" çıkışlı olması, en küçük 3/4" hortuma göre adaptör koymuşlar, o bile bizim narin sistemler için çok kalın olacak. Şimdi 1/2" hortuma düşürmek için redüksiyon bakacağım. Birde debi fazlasını by-pass hattı ile depoya döndürecek bir düzenek kurmalıyım. Yoksa debide fazla gelecek.
Kullandığım çatalları Sn. akınselçuk' un sayfasında daha önce yazmıştım. Fırat plastik Ø70xØ50 çift çatalını kullandım. Tanesini 3 YTL' den aldım. 15 Adet almıştım ama ikiye bölününce yükseklik az oldu. 5 Adet daha alıp 10+10 iki adet ağaç yapacağım. 40 Adet fide yapacak. Denge riski olmazsa ilerde yukarı doğru dahada ilave edilebilir, çünki pompa basma yüksekliği yeterli. Ben önce akvaryum pompasına göre düşünmüştüm. Eğer yetiştirebilirsek çileğe doyarız diye düşünüyorum.
Yetiştirme ortamına bir türlü karar veremedim. Bir ara aeroponik yapayım dedim. Yani hiç bir ortam koymadan borunun en üst seviyesinden fıskiye gibi sürekli aşağıya besin akıtayım dedim ama hem pompanın sürekli çalışması gerekecek, hemde en küçük bir elektrik kesintisinde kökler besinsiz kalacak.
Akıllı priz almıştım, onunla perlit veya perlit karışımı bir ortama kesik kesik sulama ile besleme yapabilirim ama perlit konusunda tereddütlerim var. Ben çok büyük bir akciğer ameliyatı geçirdim, perlitin ise solunum yollarına zararlı olduğunu okudum biraz tereddütteyim. Belki sadece torf yaparım. Belkide torf içine strafor gibi birşeyler katarak.
Yalnız aklıma gelmişken sorayım, siz akıllı prizle besleme yapıyorsunuz 11 saksılı sisteminizde. Zorlandığınız veya hataya açık yönleri nelerdir? Çünki ben birde balkonun tavanına bir depo asıp, önce pompa ile besini ona doldurmak, sonra yukardaki depodan akvaryum hortumu ile damlama metodu ile beslemeyi bile düşündüm. Elektrik kesintisine en uygun çözüm olur düşüncesi ve besin miktarını ayarlamak kolay olur diye.
Katkılarınızı bekliyorum. Saygılar.
Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 12:52
|