View Single Post
Eski 11-01-2009, 13:20   #1
velveteen
Ağaç Dostu
 
velveteen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2006
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 186
Hoya Çeliklerini Köklendirmek

Köklendirme Yöntemleri
Okuduklarımdan ve kendi deneyimlerimden söyleyebileceğim, mum çiçeğini köklendirmek için 100% çalışan tek bir yöntem yok. Sağlamanız gereken bir kaç olmazsa olmaz şart var.
- Geçirgen bir köklendirme ortamı
- Nem
- Isı (18-24 derece)

Bunları sağlamak için kullanılan yöntemler bile değişkenlik göstermekte. Herkesin kendine gore uyguladığı püf noktaları var. Ben elimden geldiğince bulduklarımı sizinle paylaşmak isterim.

Mum çiçekleri ile ilgilenen herkesin Sevilay Hanımın toparladığı önemli bilgiler içeren konuyada göz atmasını tavsiye ederim.

Mumçiçeği başlığından derlenmiş önemli yazışmalar - agaclar.net

Klasik Köklendirme Metodu:
En az 2 gözlü çeliğinizin en alttaki gözünden çıkan yaprakları kopartıp, en az 1 göz toprak altında kalacak kadar dikiyorsunuz. Kullandığınız harç çok önemli. Geçirgen bir ortam olması gerekiyor. Forumda bununla ilgili çok fazla tavsiye var.

--------------------------------------------------------
Saksı harcı hazırlamayı hatırlayalım (link):
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın her metreküpüne 150 gr. 15-15-15 kompoze gübre katınız
--------------------------------------------------------

Ağırlıklı olarak Orkide toprağı olarak satılan kompostu kullanabilirsiniz. Bu ortamın geçirgenliğini, içine biraz torf katmanız ise çeliğin köklenmesi için gerekli olan nemi sağlayacaktır.
Sulama konusu çok hassas. Tüm nemini kaybetmesine izin vermeden azar azar sulama yapın. Yaprakları bol bol iyi su ile spreylemeyi unutmayın. Direkt güneş ısığı almayan, aydınlık bir yerde tutun çeliklerinizi. Ve ortamın sıcaklığını 18 derece altına düşürmemeye çalışın.

Bu en genel köklendirme metodu, başarı oranını arttırmak için kullanılan farklı farklı püf noktaları var.

• Uzun sure seyahat etmiş, su kaybetmiş çelikleri dikmeden önce bir sure (24 saate kadar) oda sıcaklığında ılık suya batırıp bekletin. Köklendirmeyi hızlandırmak için bu suyun içine bir kaç damla oksijenli su katabilirsiniz.

• Suda köklendirip sonradan toprağa dikmek genel olarak tavsiye edilen bir yöntem değil. Suda köklendirdiğinizde bitki suya uygun kökler geliştiriyor ve sonrasında topraga diktiğinizde tekrar bir adaptasyon süreci başlıyor. Bu aşamada çeliklerinizi kaybedebilirsiniz.

• Suda köklendirmeyi şu şekilde kullanan arkadaşların deneyiminide okudum. Eğer çelik odunsu yapıda bir çelikse (carnosa gibi) direk saksıya dikerek, eğer yumuşak gövdeli bir çelik ise (lacunose gibi), suda bekletip, ilk kök belirtilerini gördüğün anda toprağa geçirebilirsin.

• Tüm bu köklendirme çalışmaları sırasında ortamdaki nemi yüksek tutmak başarı oranınızı arttırıyor. Şeffaf ve hava delikleri olan bir poşet/pet şişeden oluşturacağınız sera benzeri bir ortam, ortamdaki nemi yüksek tutacağından çeliklerin köklenmesine yardımcı olacaktır.

Torba Metodu
Araştırmalarım sırasında gördüğüm en değişik metoduda sizlerle paylaşmak istiyorum. Gayet yaygın olarak kullanıldığını gördüm ancak genede kişisel olarak benim tercih etmeyeceğim bir metod. Bilgi olsun isterim sadece.

Çelikleri bir poşete koyup, üzerine su püskürtüp ortamın nemini arttırarak, poşetin içerisine hava üfleyip ağzı kapatılıyor. Direk güneş almayan aydınlık bir yere konuluyor. 2 -3 günde bir içerisine temiz hava üfleniyor.

Bu metodla Hoyalar gövde üzerinde her yerden kök verebiliyorlar. O yüzden pek tercih edilmiyor. Aynı zamanda toprağa geçiş sırasında bir adaptasyon süreci yaşayacağınıda göz önüne alırsak, çok tercih edeceğim bir metod olmaz.

http://i7.photobucket.com/albums/y275/ema_d/Baggie3.jpg
http://i7.photobucket.com/albums/y275/ema_d/Baggie4.jpg

Deneyimli arkadaşların eklemek istedikleri olursa ne güzel olur. Yeni başlayan arkadaşlara referans olabilecek özet bilgiler içeren bir başlığımız olur.

Kendi mum çiçeği maceralarımıda forumda aşağıdaki konuda anlatmıştım.
velveteen / Deneysel Hoya çalışmaları - agaclar.net

Kaynak:
GardenWeb - The Internet's Garden Community

velveteen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön