View Single Post
Eski 10-01-2009, 06:47   #18
alice
Ağaç Dostu
 
alice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
Sayın serdarcaymaz,
her yerden istediğimiz fidan alınmıyor maalesef, Sayın damatferit’e, lambert kirazlarını satan kişi ''lambert, napolyona (ziraat900) nazaran daha kaliteli'' diye belirtmiş ve 4 tane lambet fidanını almasına neden oluyor.
Dölleyicisi olmayan bu fidanlar dikilecek, birkaç yıl geçecek ve kirazı olmayacak. Sonuç, onca emek boşa gidecek, hevesi kırılacak insanın. Bir fidancının yanlış yönlendirmesi yüzünden olucak bunlar. Bu iş değil, yaptığı işin hakkını vermek değil fidancının bu yaptığı.

Sayın damatferit’e şu söylenseydi nasıl olurdu?
3 adet Lambert, 1 adette Merton late vereyim size çünkü ikisi birbirinin dölleyicisidir. Bahçenizde iki tane çeşit olur.

Bakınız, ben amatörce bitkiler hakkında bilgi edinmeye çalışan biri olarak ne derdim şimdi, Sayın damatferit'e:
Size 1 adet Ziraat 900, 1 adet Lambert, 1 adet Merton late vereyim. 3'ü birbirini birbirini döller, bu kirazlar haziran ortalarında meyve verecekler. Mayıs ayı ortalarında meyve veren erkenci Edirne çeşidimizde var, 1 adette ondan verelim.(Bu cümle çok abartılı mı oldu acaba)
* Metron late ile Edirne çeşidi birbirlerini karşılıklı döllerler.

Yukarıda anlattıklarım kirazın dölleyicileri ile ilgili hususlar, bu çeşit seçiminin bir aşaması.
İklime uygun kiraz seçmekte önemli. Karadenizin yağışlı iklimine meyve çatlaması yapan early burlat, lambet ne kadar doğru seçim.
Toprak yapısına göre uygun anaçlı fidan seçmekte önemli. Karadenizin asitli toprak yapısına Gisela 5 anaçlı fidan yerine maxma anaçlı fidan kullanmak doğrusu
Daha birçok şey söylenebilir kiraz için…

İnşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız. Bol kirazlı yıllara…

alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön