Buket Hanım, Çukurova Üniversitesi Şadok olarak kullanıyor Türkçe'de.1700'lü yıllarda Shaddock isimli bir kaptan tarafınan çekirdekleri, doğu Hint denizinden getirilmiş.
Turunçgil çeşitlerinde en büyük meyvedir.
İçi pembe ve açık sarı/beyaz iki türü en yaygın olmakla beraber, kırmızı ya da açık yeşil iç renge sahip türleri de var.Üniversitenin bahçelerinde var, bizde de henüz meyve vermemiş iki fidan var.
Ben meyvelerinden yedim, ilk başta güzel gibi geliyor ama bir kaç dilim yeyince rahatsız edici bir kokusu var bence.Özellikle meyve suyunu sıkarsanız daha çok geliyor bu koku, en azından beni rahatsız etti.İklim ne kadar ılımansa o kadar tatlanır deniliyor.
İçi pembe olan daha çok rağbet görüyormuş ABD'de.
Diğer turunçgillere göre biraz daha erken yaşta meyve tutabiliyor.
Sizin de yazdığınız gibi, çok kalın olan kabuğu soyulduktan sonra, iç dilimlerin de zarını soymak gerekiyor.Bazen bu dilimleri çikolata sosuna batırarak yiyorlar.İnternette gördüğüm bir tarifte de haşlanmış karidesle birlikte sunuyorlardı.
Sonuç olarak bence kaliteli bir greyfurtun yerini tutmaz ama damak zevki tutmaz tabi kimsenin.
|