Merhaba.Ben Bergamaya bağlı Kozak yaylasında yaşıyorum. Çam fıstığını ticari olarak yetiştirip fıstığını satıyoruz. Çam fıstığının pahalı olmasının sebebi (bize ucuz geliyor tabi) işlenmesinin çok zor olması.
Fıstık elde etmek çok basit bir iş değil.Bir fıstık çamının tam verimli hale gelebilmesi için 30 yıla varan süreler gerekiyor. Tam verimli olsa bile her yıl mahsül yapacak diye birşey de yok.Zaman geliyor 50 yaşındaki ağaçın bile 5 yıl mahsül vermediği oluyor. Diyelim ki mahsül verdi ağaç hemen ağaçtan toplamakta basit değil. Metrelerce yükseklikteki ağaçlara tırmanıp kozalakları toplayarak başlanıyor işe. Kasım ayından itibaren toplanan kozalaklar yaz aylarının en sıcak günlerine kadar bekletiliyor. Çam ağaçlarından kozalak toplama işini işin ehli kimseler tarafından toplanıyorki epeyce maliyetli bir iş.
Yaz aylarına kadar bekletilen kozalaklar havaların uygun olduğu zamanda güneşe seriliyor ve birkaç gün içinde kanatlarını kendiliğinden açıyor. Açıyor ama künerleri(kabuklu fıstık) dökülmüyor makinalarda işlenmesi gerekiyor. Makinalarda işlenen kozalaklar en üst kabuklarından ayrılıyor yani tohum olarak kullandığımız(küner) hale geliyor.
Küner haline gelen fıstıklar fabrikalara satılıyor. Fabrikalarda bulunan makinalar sayesinde fıstık son kabuğundanda kurtuluyor ve yenebilir hale geliyor.Altdaki fotoğrafta çam ağacından kozalak toplama işi görünüyor
|