Bölgemizden sorumlu özel firma ile görüştüm. Personel yetersizliğinden yeterli bilgilendirme yapamıyorlar, daha önceleri bu bilgilendirmeyi belediye yapıyormuş (öğrenciler vasıtası ile) . Bulunduğum yerdeki geri dönüşüm toplama kaplarına açıklayıcı bilgi yapıştıracaklar ayrıca ellerindeki broşürlerden site yönetimine dağıtılmak üzere verecekler.
Bu firma sadece Beykoz bölgesi sınırları içinde çalışıyor. Bütün belediyelerin temizlik ve atık konusunda çalıştırdığı firmalar ayrı. Firma, aşağıdaki telefonla ulaşıldığı taktirde atıkları alabileceklerini söyledi.
tel: 08002617507
gerikazanim@yontemizlik.com
Benim tavsiyem mahalle ve sokaklarda grup olmak ve konteyner talep etmek. Tek tek aramalarda arabanın programına göre toplama yapabiliyorlar ama fazla gecikme olmadan bir kaç gün içinde alıyorlarmış.
Bu uygulamayla gönüllü katılımının ötesine gidemeyeceğimiz bir gerçek. Belediyelerin bir şekilde, eğitim yanında denetimi sağlamaları gerekiyor ama anladığım kadarıyla bu tür ayrıntılarla(!) uğraşılmasından çok, devredilmesi tercih edililiyor. Umarım yanılıyorum, belediye ile tekrar görüşmeye çalışacağım.
Aslında büyük marketlerin de tüm geri dönüşümleri toplayacak şekilde bir bölüm oluşturmaları zorunlu olsa ne iyi olur. Hepsi evimize bu raflardan giriyor, derdini düşünmek sadece bize kalıyor. Zorunlu olurlarsa belki zincirleme olarak satacakları, alacakları malların ambalajının az olmasına dikkat ederler. Bazan parmak kadar şey için, iki karış ambalaj kullanılıyor. Tabii ki bu durumdan ambalajcılar hiç memnun olmaz