View Single Post
Eski 05-01-2009, 19:39   #11
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Patlıcan (Solanum melongena)

"Patlıcan ılık iklimlerde senelik, tropik iklimlerde ufak bir ağaç şeklinde büyüyen çok senelik bir kültür bitkisidir.

Patlıcan sıcak iklim sebzesidir. Soğuklardan korkar yetiştirme devrelerinde sıcaklık –1,-2 ° C’ye düştüğünde hemen ölür. Ilık iklimlerde senelik kültür bitkisi olarak yetiştirildiğinden tohum ikliminden itibaren hasat devresi sonuna kadar ürün için normal olarak 15-35 ° C’lerde ortalama altı aylık bir süreye ihtiyaç gösterir. Bölgemizde yağmurlar yetersiz olduğundan bitkinin sulanması gerekmektedir.

Tohum sıcak yastıklara Şubat ayının ilk haftasında ekilir. Ekimden sonra tohumların üzeri 1 cm kadar kalınlıkta harçla örtülür ve hafifçe bastırılarak süzgeçli kovalarla tohumların bulunduğu kısma inecek kadar çimlenme suyu verilir.Tohumlar çimlenip 7-8 yapraklı olduktan sonra tohumlar Nisan ayının 2. haftasından itibaren 50 cm sıra üzeri 100 cm sıra arası ile esas yerine fideler aynı günde dikilmeye dikkat edilerek dikilir. Dikimden hemen sonra can suyu verilir.

Patlıcan yetiştiriciliğinde pratik bir kaide olarak ilk can suyundan sonra hava durumuna göre 15-20 gün müddetle su verilmez. Bundan sonra lüzum görülürse bolca su verilir. Çiçeklenme devresinde yersiz sulamadan kaçınılmalıdır. Bitkiler üzerinde ilk meyveler görülmeye başladıktan sonra bitkinin durumuna göre belli periyotlarla su vermek ve bilhassa hasat devresine girildikten sonra her toplanmanın ardından sulama ihmal edilmemelidir. Sulama karık usulü ile yapılmalıdır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.

Patlıcan dikilen bir yere en az dört yıl patlıcan dikilmemelidir."

http://www.bahce.biz/bitki/sebze/patlican.htm

Patlıcan tohumu ekme zamanı ile bir çok farklı bilgiler var. Bir dergide "Ocak" ayı yazılmış, Tarım Tedarik'te "Mart" ayı, bahce.biz sitesinde "Şubat" Ayı.

Galiba Ocak ve Şubat'ta sıcak ortamda çimlendirilmeli. Eğer direkt toprağa ekilecekse Mart ayını beklemeli. Doğru mudur?

Name:  800px-EggplantFlower.jpg
Views: 58177
Size:  40.2 KB

Name:  800px-Patlıcan.JPG
Views: 64607
Size:  69.0 KB

Name:  800px-Patlıcan_2.JPG
Views: 58471
Size:  65.2 KB

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön