Sayın Nurbahar,
Kişisel çabaları bireyin genel görevi adına kabul ediyorum zaten. Ben sadece bu işin keyfiyete bırakılmaması gerektiğini, devletin görevlerini vatandaşa yükleyip sıyrılmaması gerektiğini söylüyorum.
Çok sıkıldım "haydi okul yapalım, ana sınıfı yapalım, yardım yapalım" çağrılarından. Devlet önce sorumlu sosyal devlet olsun, görevlerini ihmal etmesin, vatandaş zaten bu zihniyete iştirak edecektir.
Ha Avrupa benim örnek kıtam mı; hayır...Kyoto sözleşmesi için bize baskı yaparlarken, tüm emekçi haklarını, çevre katliamlarını yasal kılıfa uydurarak uzakdoğuda gerçekleştiren ambalajı janjanlı, içi pislik dolu bir zihniyete de kanmış değilim.
Ben markette naylon torba tüketimimin minimize olmasına şaşan çalışanlara rağmen direniyorum; bilirsiniz fazladan poşet alır müşteriler. İlkokul öğretmenim söylerdi Avrupa'da markette poşetin para ile satıldığını, nereden baksan 28 yıl. Gecikmişliğimizin basit örneği. Kağıtlarımı ayrı atıyorum çöpe. Organik çöplerimi değerlendirmeye çalışıyorum. Ama yeğenime anlatamıyorum kırmıza geçen yayalarla sürücüleri ve rasgele aynı kutulara atılan çöpleri...8 yaşında iken "niçin böyle oluyor burada" dediğinde cevabımız bildik; "burası Türkiye, oluyor böyle şeyler"
Bilinç bireyin olmazsa olmazı ama devleti de bireyler (temel anlamda)oluşturuyorsa, bu bilinç hangi noktada felçe uğrayıp yok oluyor sorgulamak gerek.
Heyecanla beklediğim zirveden çıkan bakanlar sorumluluğu, Ayşe teyzenin kullandığı su, Ahmet amcanın tükettiği elektiğe bağladı. Hükümet olarak görev üstlenmeyip, bireye yıkıverdi çevre katliamının sorumluluğunu. Oysa en büyük çabayı STK lar veriyor yıllardır.
Kızınız bir gün sorarsa "ben bunları yaptım ama devlet değerlendirdi mi" diye ne cevap vereceksiniz? Birey sorumluluğu gereği yaptığını, devletin umurunda olmadığını bir gün sermayeden aldığı güçten kurtulursa onun çabalarını takdir edeceğini söylemek zorundasınız.
Benim yılda attığım 3 pilden medet uman devlet, bir sadece bir fabrikanın arıtma tesini denetlese yüz kat evladır. Söylemek istediğimin özeti son paragraftır aslında.
Düzenleyen TuruncuHis : 04-01-2009 saat 03:24
|