CE ölçüm ve birim
Herkese merhabalar,
Bu akşam Kudret Abi' den nihayet EC metremi aldım. Misafirperverliği için kendisine ve eşine tekrar teşekkür ediyorum. Biraz öncede büyük bir merakla ilk ölçümleri yaptım. Sistemi kurarken EC metrem olmadığı için başlangıç değerlerim ne idi bilemiyorum. Bugün 13. gün sonunda çıkan değerler şöyle.
Erikli şişe suyu 0,1
Koru Damacana suyu 0,1
Musluk suyu 0,4
Paralel bağlı sistemdeki saksılardaki durum:
Damacananın yerleştirildiği başlangıç depoya no: 0 dersek;
0. Saksı 1,6
1. Saksı 1,61
2. Saksı 1,61
3. Saksı 1,65
Bu dört saksının suyunu 10 lt' lik pet şişeye 2' şer ölçek A ve B kitinden ilave ederek hazırlamıştım. Başlangıç değerini bilemiyorum. Ama birleşik kaplar dengesinde sıvıların dengesi gibi EC dengeside eşit gibi. Bir tek en son saksı biraz yükselmiş gibi çıktı. Bu arada 13 günlük periyotta sistemde neredeyse hiç su eksilmesi olmadı. Havalar çok soğuk olduğu için buharlaşma olmadı. Bana garip gelen EC yükselmesi gerekirken sanki düşmüş gibi. Bunun sebebide sistemden besinle birlikte suyunda eksilmemesinden kaynaklanıyor herhalde. Su miktarı aynı besin miktarı gittikçe azalıyor gibi. Yanılıyor muyum acaba?
Diğer 2 kavanoz saksıda ise durum şöyle. Onların besininin her ikisinide ayrı ayrı 5 litrelik pet işişelere 1' er ölçek A ve B besin kitinden koyarak hazırlamıştım. Birinde bir kök domates, diğerinde iki kök domates var. Atmaya kıyamadığım için. 13. günün sonunda şimdiki durumları şöyle;
1. nolu kavanoz (İki köklü) 1,72
2. nolu kavanoz (Bir köklü) 1,8
Yorumlarınızı bekliyorum. Saygılar.
Birde kafama takılan bir soru daha var. Erikli ve Korusu şişelerinin üzerinde ve web sitelerinde ölçüldüğü belirtilen iletkenlik değeri. Ya birim hatası var, ya da biz mi bir yerde hata yapıyoruz.
Erikli şişe etiketinde 20 derecede 56 µs/cm yazıyor. Uludağ damacana etiketi üzerinde 38,6 µs/cm yazıyor. Benim ölçtüğümde her ikiside 0,1. Bildiğim kadarıyla bizde µs/cm ölçtüğümüzü söylüyoruz. Bu farklılığın sebebi nedir? Birimler demi yanlış yapıyoruz?
Düzenleyen Sarıcan : 13-06-2009 saat 08:21
Neden: Ekleme
|