View Single Post
Eski 30-12-2008, 17:42   #26
limon
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Ümit Bey, bu güzel gezi yazısı için ve fotoğraflar için hem elinize hem ayağınıza sağlık...

Şükran Hanım'ın Lotus çiçeğinden bahsetmesiyle nasıl bir çiçek olduğunu merak edip internetten ufak bir araştırma yaptım. Lotus ismi yabancı gelmemişti ama Nilüfer çiçeği olduğunu hiç bilmiyordum. Aynı zamanda Vietnam'ı, Kamboçya'yı da sadece Amerikan filmlerinden biliyordum. Şükran Hanım, Lotus çiçeğinin olduğu Edebiyat müzesinin havuzundan bahsedince, bırakın müzeyi Lotus'u bile bilmediğimi fark ettim. Sizin güzel yazı dizinizin dağılmasını istemiyorum ama kısacık ta olsa adı geçmişken çiçek hakkında iki cümle eklemek istedim.

Çeşitli yazılardan derleme;
"Lotus çiçekleri çamur içinde büyümelerine rağmen saf ve kirlenmeden açar. Onlar “gerçek nazik çiçekler” olarak ifade edilir.

Lotusun yaprakları da çiçeğin güzelliğini tamamlar. "Lotus yaprağının ortasında titrek bir çiğ damlası gibi sabah güneşi parıldar." Çünkü yaprağın yüzeyi kör diken benzeri çıkıntılarla kaplıdır. Düşen yağmur damlaları hemen edebiyatın yüzyıllardır takdir ettiği bir görünüme, kristal benzeri damlacıklara dönüşür."

Bu da enteresan bi yazı;
"Her şey Amerikalı bilim adamlarının lotus (nilüfer) çiçeğindeki farklılığı gözlemlemesiyle başladı. Nasıl olur da bu çiçek üzerinde böcek tutmaz, çamurda yaşayıp çamurlanmaz, su içinde ıslanmazdı. 90'ların ikinci yarısında Amerikalıların yaptığı araştırmalar, kendini yenileyebilen, temizleyen nanoteknolojiyi bulmalarıyla sonuçlandı."

Ayrıca Budizmde de çiçeğin yeri varmış. "Cennetin Çiçeği" derlemiş ve cennetin bu çiçeklerle dolu olduğuna inanırlarmış. Budistlerin oturuş şekilleri Lotus Çiçeğinin duruşu gibiymiş...

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön