Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi callypso
...
Benim 3 küçük yumrudan oluşan bir cattleyam var,fakat hiç yeni kökler vermiyor.Çiçeklemeden sonra anaç bitkiden ayrılan bir "rizom"dur ve maalesef ne köklerinde ne de yeni sürgünlerde hiçbir hareket yok.bu problemi çözmek için herhangi bir yöntem bilen varsa, lütfen benimle paylaşırmısınız
...
|
Kaç aydır bu bitki bu halde? Ne zaman ayrıldı nasıl bir saksı harcına dikildi? yaprakları sağlam mı? En son rizoide yaprak var mı?
Bunların cevabını bilemesem de 3 yapraklı bir Catt.ın sürmesi zor gibidir. Hele bir de arka rizom parçasından bir üçlü rizom ise ve de aktif süreceği bir göz uyanmamış ise bu daha da zordur ki sizin rizom parçasının böyle bir şey olduğunu anlıyorum.
Yapabileceğiniz en iyi şey bu toprak altındaki rizom parçasını saf sphagnuma sarıp saksı harcınıza ekmek. Çürütmeden sphagnumu nemli tutarak sıcak bir yerde bitkinin uyanmasını, uyarılmasını beklemek.
Zaman zaman ben hormon tatbiki ile de denemeler yaptı isem de pek bir fark gözlemliyemedim. GA3, IBA, α-NAA veya benzyl-purinol gibi phytohormonlar uygun olabilir.
Cattleya'ların her sene normal şartlarda bir rizoidli yaprak açıp çiçeklendiğini var sayar isek en erken 9 yaşındaki bir catt. bölme işlemine uygun demektir. Ancak saksıda 9 rizoid var ise bölmemiz uygun olur. Şöyle ki en arkadaki genelde yaprağını kaybeden rizoid ayrılır kalan düz sürmüş 8 yaparklı parça dörderden ikiye ayrılır. ön sürgün normal sürmesine devam eder arkadaki dörtlü ise er **** geç bir ön gözden sürer. en son ayrılan tekli yapraksız rizoid atmaktan ise, düşük olasılıkla dahi olsa sphagnuma sarılıp gözün uyanması için dikilir.. Normal durumlarda Catt.ların ayırma işlemi budur. Çatallanmış rizomlu cattleyalarda durum az biraz daha değişik ise de 4 yaprak kuralı esas alınır.
Saygılarımla.