View Single Post
Eski 30-12-2008, 08:56   #8
tenar
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
4 yemek kaşığı taze tam buğday unu,
5-6 tane yıkanmadan kurutulmuş, ilaçsız kuru üzüm,
1 su bardağı (tam dolu olmayacak) ılık temiz su,
(mutlaka şart değil ama, 1 yemek kaşığı gerçek ev yoğurdu veya
2 çorba kaşığı gerçek yoğurt suyu)

- malzemeleri bir kavanozda çalkalayıp, ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, üşümeyeceği bir yere kaldırın.

- ertesi gün, bu karışıma 2 tatlı kaşığı tm buğday unu+2 tatlı kaşığı beyaz un+yarım çay bardağı ılık su karıştırın yine saklayın.

- ertesi gün, karışıma 4 tatlı kaşığı tam buğday+4 tatlı kaşığı beyaz un+yarımdan fazla çay bardağı ılık su ekleyin yine.

- ertesi gün karışımın 3/4ünü atın isterseniz isterseniz ayrı ayrı çoğaltın ama bize ^1/3ü lazım. Kalana 1 su bardağına yakın (100 gr kadar) ılık su+1 su bardağı (125 gr diyelim) un koyup süzün. Kapağını kapatıp yine saklayın.

- Yine mayanın 3/4ünü boşaltın. Kalana 1 su bardağına yakın ılık su(100gr dedik)+1 su bardağı (125 gr) un koyup kapatıp saklayın.

- Karışımın 3/4ünü yine atıp, kalana yine 100 gr ılık su+125 gr beyaz un koyup kapatın.

6 gün sonunda mayanız hazır. Bu mayadan bir su bardağı kadar kullanabilirsiniz.
Hamur yapmaya karar verdiniz diyelim. 1 su bardağı ekşi mayadan cam/porselen bir kaba alın, 2 su bardağı un+2 su bardağı ılık su ile karıştırıp, çoğalması için 1 gün beklenir. Kabaran boza kıvamlı bu karışımdan 1 su bardağı alınıp ana mayaya eklenir, ana maya kavanoz kapağı kapatılarak dolaba kaldırılır.
(Annneannem, mayayı tümden hamura katar, hamuru yoğurduktan sonra ondan bir yumak ayırır saklardı. sonra tekrar ekmek yapma zamanı geldiğinde, bu yumağı ılık su ile gevşetir, unun içinde eriterek hamur yoğurur, yoğurma bitince yine yeni bir yumak ayırırdı. Böyle olur.)

Elinizdeki kabarmış karışıma 6 bardak un, 1 bardak ılık su ve tuz ekleyerek ekmeğinizi yapabilirsiniz. Bundan sonrasını biliyor musunuz? Ben yazayım yine de. Hamuru yoğurup, iki katı olana kadar bekletin. ılık-sıcak bir yerde beklerse çabuk gelir mayası. Mayası gelince hamuru fazla mıncıklamadan tepsiye alın (mincıkladığınızı düşünüyor ve hanmurun söndüğünü görürseniz, yine bekletin) ve üzerine biraz su serperek fırında pişirin. Pişti...

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön