View Single Post
Eski 04-08-2006, 14:57   #12
ibuprofen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
1.

1. kontrol edildi-backy

Alıntı:
What and when do I feed my bonsai?
To keep your bonsai in good shape and to maintain healthy growth requires regular feeding at the right time of year with the correct fertilizer. Fertilizer must be continually replenished due to a certain amount being washed out each time the plant is watered.

You can get many different types of fertilizers, in a variety of forms. The most common is pellet-form (such as 'Osmocote'). This is a slow-release fertilizer which will take care of feeding requirements for several weeks at a time and is probably the type of fertilizer most used by bonsai enthusiasts. Soluble powder and liquid feeds are also used for rapid effect over short-term periods. These are applied to the soil with a watering can and are used up relatively quickly.

To understand exactly how your bonsai should be fertilized, you must be able to understand the basic make-up of fertilizers. Most fertilizers contain three basic elements: Nitrogen (N), Phosphorous (P) and Potassium (K).

Nitrogen is an essential ingredient for leaf and stem growth. Too much nitrogen however will make the tree produce long, stringy growth. Phosphorus encourages healthy root growth and helps the growth of new buds, whilst also protecting against disease and unfavorable winter conditions. Potassium (potash) encourages the formation of flowers and fruit, and is vital in the fight against disease.

As a general rule, feed your bonsai from early spring to late summer. Use a balanced fertilizer with a fairly low nitrogen content year round, and one with as little (or no) nitrogen as possible in autumn to aid the tree (so the tree can retain its energy) through the winter.

Most commercial fertilizers contain all three main nutrients plus some trace elements. One type of fertilizer usually only obtainable from bonsai nurseries has an NPK (nitrogen, phosphorous, potassium) ratio of 0:10:10. This is an autumn feed (containing no nitrogen) which will harden off the current season's growth in readiness for the winter.
Bonsaimi ne zaman ve nasıl gübrelemeliyim?
Bonsainizin iyi bir şekilde kalması ve sağlıklı gelişiminin devam etmesi için yılın doğru zamanında ve doğru gübre ile düzenli gübrelemek gerekir. Gübre bitkinin her sulanmasında yıkanarak kaybolan belli bir miktar yüzünden sürekli tekrar koyulmalıdır.

Değişik çeşitlerde farklı gübreler elde edebilirsiniz. En yaygın olan topak şeklinde olanıdır (“osmocote” gibi). Bu aynı zamanda gübreleme gereksinimlerini haftalar boyunca karşılayabilen ve de bonsai sevenler tarafından en yaygın kullanılan yavaş salınımlı bir gübredir. Çözünebilir pudralar ve sıvı gübreler de ayrıca kısa zamanda hızlı etki için kullanılabilir. Bunlar sulama bardağı ile toprağa nüfuz ettirilirve nispeten hızlı bir şekilde kullanılır.

Tam olarak bozainizin nasıl gübrelenmesi gerektiğini anlamak için gübrelerin oluşumunu basit bir şekilde anlamalısınız. Çoğu gübre 3 temel elementi ihtiva eder: Azot(N), Fosfor(P) ve Potasyum(K).

Azot yaprak ve kök gelişimi için önemli bir bileşendir. Bununla birlikte aşırı azot uzun, sıska bir ağaç üretecektir. Fosfor sağlıklı kök gelişimini destekler ve bitkinin yeni filizler sürmesine yardım eder ayrıca bitkiyi hastalıklara ve kötü kış koşullarına karşı korur. Potasyum bitkinin çiçek ve meyvelerinin tertipini korur ve hastalıklarla baş etmede hayatidir.

Genel bir kaide olarak bonsainizi bahar başından yaz sonuna gübreleyin. Yıl boyunca oldukça az azot içeren dengeli bir gübre ve de sonbaharda bitkiye kışın destek olmak için (bitki enerjisini korusunu diye) mümkün olduğu kadar- ya da hiç- az azot içeren bir gübre kullanın.

Çoğu ticari gübre preparatları tüm bı 3 elemente ek olarak bazı eser elementleri de içerirler. Genellikle sadece bonsai fidanlıklarından elde edilebilen bir gübre çeşidi 0:10:10 NPK (Azot, Fosfor, Potasyum) oranına sahiptir. Bu bir güzün bitkiyi kışa karşı hazır olmak için kuvvetlendirecek bir sonbahar gübresidir (azot içermez).


Düzenleyen ibuprofen : 06-08-2006 saat 14:07
ibuprofen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön