Sayın Selçuk,
Fikir sizden di, ben sadece bazı ilaveler yaptım. Bir depo ile bir saksı beslenebiliyorsa bir kaç tane de beslenebilir diye düşündüm. Bugün fideleride diktim, diğer başlıkta bakarsanız görebilirsiniz.
Dün kudret Bey' le epey uzunca sohbet ettik. Asıl önemli olan saksı içinde biriken kimyasal tuzların gün geçtikçe yükselttiği EC ve Ph değerlerini nasıl kontrol altında tutabiliriz. Kudret Bey' in önerisi sistemi EC eriyiği ile doldurduktan sonra günlük beslemeleri damacana yardımıyla duru su ile yapmak. Bir bakıma yükselen EC yi sulandırarak düşürmek. Ama en doğru çözümü haftaya EC metreyi aldıktan sonra günlük ölçümler yaparak deneysel yaşayarak öğreneceğim.
Nasıl bir ortamda deneme yapacaksınız bilmiyorum ama, bahçede olursa damla sulama için aldığım ilk ekipmanlarda yeter, hatta silikonla dolgu yapılırsa ev içinde bile kullanılabilir. Yok hiç bir malzemeyi bulamıyorum derseniz direk hortumu depo birleşim yerlerine silikonla yapıştırmakla bile olabilir. Pnömatik malzeme biraz pahalıda oluyor zaten saksıda kullanmak için.
Bu arada Konya' nın neresinde ikamet ediyorsunuz bilemiyorum ama Türkiye sanayisinin kalbi Konya' da atıyor nerede ise. Her türlü makina imalatı var bildiğim kadarıyla. Gençliğimde her 15 günde bir Krom Magnezit' e gelip giyordum. En sevdiğim şehirlerden biridir. Malzemenin her türlüsü vardır diye düşünüyorum.
Otomasyon hakkında sizin kadar rahat değilim. Yıllardır sanayiden edindiğim tecrübe "ne kadar teferruat, o kadar arıza" , elbetteki bazı şeyleri işgücüne bağlı olmadan yapmak daha ekonomik ama, ne kadar otomasyon yaparsanız yapın o sistemi çalışır vaziyette tutacak ve çalıştıracak kalifiye elemana ihtiyacınız olacak. İşgücü sayısı azalırken maliyeti aynı oranda azalmıyor. Aradığınız yetişmiş iş gücünü bulmakta zorlanıyorsunuz. Otomatik hatta ara istasyonlardan birinde olacak arıza bütün sistemin durmasına yol açıyor. Bu arada örnek vermek gerekirse 24 saat durmaması gereken bir istasyonunuz varsa, üretim yapmasanız bile o istasyona enerji vermeye devam etmek zorundasınız gibi bir sürü de ek maliyetleri var. Bu yüzden ilk etapta iş geliştirme yaparken en basitini düşünmek lazım. O yüzden fikriniz bana çok cazip gelmişti. Fikir için çok teşekkürler. Bende sizin deneyimlerinizden faydalanmak isterim.
Kolay gelsin.
|