Sn. nariçi, benzer şekilde alıçlarla bir yıldır çalışıyorum. Sonbaharda sökülüp saksıya alınan ağaçlar yaşama yönünden biraz daha şansız oluyorlar. Az da olsa kılcal, besleyici kökleri varsa şansları artar.
Teneke kutu kötü seçim, özellikle yazda ısınma ile toprağı kurutup kökleri öldürüyor. Kıbrıs çok sıcak olduğundan birkaç ağaç kaybedince teneke kullanmayı tamamen bıraktım. Köklere zarar vermeden başka saksıya aktarma imkanınız varsa hemen aktarmanızı öneririm. Toprak da dernajlı olmalı ve az sulama yapılmalı.
Yeterli kökleri yoksa veya geliştirememişse baharda filizler çıkmaya başladıktan kısa bir süre sonra filizler beslenemeyip solacak ve ölmeye başlayacak. Yetersiz kökle çok miktarda filiz ağacı daha erken ölüme götürür. Filizlerde böyle bir belirti görülürse ağaç rüzgar almayan çok az güneş alan bir mekana konmalı ve gerekirse sera naylonu ile kapatılıp sürekli nem takviyesi yapılarak ağacın kurtulmasına destek olunmalı.
Bunlara dikkat ederseniz ağaçlarınızın yaşayacağına inanıyorum. Ben hatalarıma rağmen %80-90 başarılı oldum.
|