Lutfen bana da yardim
Once herkese merhabalar dilerim. benim sorunum limon agacimla ilgili. tam olarak tarihini hatirlamiyorum ama bu senenin mart ya da nisan aylarindan birinde sapanca'ya piknik yapmaya gittigimiz gol kenarinda bir seradan limon agaci aldim. Satici gecen sene urun aldiklarini soyledi. Hakikatende uzerinde limonun sapi duruyordu. Eve getirdigimde cok az yaprak doktu ama hic cicek acmadi. Ben yer degisikliginden oldugunu ve ilk sene meyve vermeyebilecegini dusundum. Acikcasi pek arastirmada yapmadim. Ancak evim her yandan ve gunun her saati gunes aliyor dolayisiyla hem yaz hem de kis cok sicak oluyor. Limonu direk gunes almayan bir yere yerlestirdim ama dedigim gibi surekli gunes alan ve aydinlik bir ev. Suyunu da hafta da bir uzeri kuru gibi gorununce veriyorum. Gelelim simdiki sorunlarima ;
1- Aldigimda pek yaprak dokmedi ama o zamandan beri pek yeni surgun ya da yaprak vermedi. Gecen aya kadar uyuma devresindeydi sanki. Gecen ay budadim ve bir surgun verdi ama ondan cikan yapraklarda oncekilere benzemiyor. Sanki hormonlanmis gibi elim kadar yapraklari oldu ve bu yapraklarin rengide oncekiler gibi koyu yesil degil daha acik yesil ve daha ince.
2- Dun de yapraklari incelerken orumcek agi gibi biseyler gordum uzerinde. yakindan inceledim ve neredeyse gozle gorulemeyecek kadar kucuk kirmizi bocekler gordum. Bocek oldugundan da emin degilim gerci cunku, sadece benek seklindeydiler bacaklarini falan goremeyecek kadar kucuklerdi. Ama elimle hepsini temizledim. Fakat yapraklarimda yapiskanlik gibi bir durum yok.
Simdi bu durumda;
a- Yeni yapraklarin boyutlariyla ilgili ne yapmam gerekiyor,
b- Bu sene cicek ve meyva alabilecekmiyim? Bunun icin gubreleme yapmam gereklimi ? Burada bir suru gubre ismi verilmis ama ben bu konuda cok cahilim hangisini tercih etmem gerektigini nerden bilecegim ya da kisacasi hangisini tercih etmeliyim? (Agac hala aldigim yerdeki saksida duruyor. Gol topragi kullanmislar. Saksisi da kucuk olmadigi icin degistirme geregi duymadim.)
c- Yapraklardaki kirmizi boceklerin bir cogunu temizledim ama kesin cozum icin ne yapmam gerekiyor? Forumda okudugum yerlerde kukurt puskurtun demisler ama bunu nereden bulacagimi, kacta kac oraninda sulandiracagimi da bilmiyorum,
Bende sizlerin resimlerini gordugum gibi limonlarim olmasini arzu ediyorum. Kizima onlardan limonata yapmak istiyorum
Bu konularda bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
Simdi size bahsettigim yapraklarin ve goremedigimiz kirmizi boceklerin resimlerini de ekleyecegim.
Simdiden emegi gecen herkese cok tesekkur ederim.
Düzenleyen aaylin : 20-12-2008 saat 22:43
Neden: 24 saat gunes aliyor demisim :)
|