View Single Post
Eski 02-08-2006, 14:07   #27
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Herkese iyi gunler.
Bir iki gun var bu sayfadan sohbetlerinizi izliyor ve sevincinize buradan katiliyorum. Cunku Turkiyede de bonsai var, sizler varsiniz
Yalniz sohbetinize katilip ben de birseyler eklemek istiyorum izninizle,
Oncelikle sayin Bonsaireef,i yaptigi calismadan dolayi bir daha kutlarim ve umarimki bonsai yapanlara ve bonsai yapacak olanlara ornek olur. Daha oncede soyledigim gibi gerekli teorik birikiminiz var is o birikmis bilgileri ellerinize ogretebilmek bu da korkmadan defalarca denemekle olur.Birsyler yapmiya calistiginiz her bonsai calismasi sonunda Sayin Bonsaireef,in hissettiklerini ancak anliyabilirsiniz. Oyle resimlere bakildigi gibi deyil, bu bam baska bir duygudur, baska bir sevinctir insanin yureginden cikar butun benligini sarar. Bunu kelimelerle anlatmak olanaksiz yasayip o duygulari anlamak gerekir. Abartigimi dusunebilirsiniz ve dusunmekte haklisiniz ama hele sizlerde bonsai yapmaya baslayin kismetse yine konusuruz.

Sayin Denizakvaryumu,
Bu tarz icin dusunduklerinizi anliyabiliyorum. Agaclari cok sevdiginizden oyle dusunuyorsunuzdur.Yazacaklarimi okuma firsatin olursa belki bu tarzi sevmene **** en azindan hosgoru ile bakmana faydali olur diye dusunuyorum.
Bircok meyve agaclari daha iyi, daha lezzetli meyve versinler diye insanlar tarafindan cesitli yontemlerle asilaniyorlar ve daha guzel meyveleri hepimiz yiyip midemizi dolduruyoruz ve bunda bir yanlislik yoksa ki kanimca yokur.
Peki mide deyilda goz, gonul dolduracak bir cesit asi gibi baktigim bu isleme[Sayin Bonsaireef,in yaptigi tarz]niye yanlis bir islem diye bakayim? sonucta meyve agacinada kuru dalada yapilan islem bence ayni biri mideye digeri goze hitap ediyor ve su an yalniz resimlerde gorme imkaninin oldugu bu tarzi gercek bir bonsai olarak gorseniz[Sayin bonsaireef,in bonsaisi daha baslangis asamasinda o agaci belki iki uc sene sonra gorme firsatin olur o zaman yazdiklarimi daha iyi anlarsiniz] inanin yureginiz yerinden oynar ve gunlerce de o agaci unutamazsiniz.Bunlarin hicbirisi aldatmaca deyildir bu bir yaraticilik sanatidir ne agac aldatiliyor nede karsi taraftan agaca bakanlar.Zaman icinde yasayan agac sevgi ile ,sevda ile kuru govdeye sarilip omur tuketecek hic birsey sevmeden hic birseye boyle sarilamaz diye dusunuyorum. Agacin sahibide agacinin yasayan ve kuru bir govdeden olusan bir agac oldugunu gizlemiyor dogal olarak ortada aldatilan hicbirsey yok.
Bu tarzda dogada bircok agac gorebilirsiniz sehir disina ciktiginiz zaman cevrenizi iyice gozleyin doganin sundugu tarzlara parmak isiracaksiniz.Iste ustalik dogadaki o tarzlari bir sihirbaz gibi "okus, bokus" yaparak kucuk bir bonsai saksisina aktarmaktir. Bunu yapabildiginiz zaman tarz ne olursa olsun
agac seven biri bunu gormemezlikten gelemiyecektir.

Sayin Gallus,
bonsai sanati bir hile sanati deyildir. Bir guzel sanattir ve bir yaraticilik isidir.
BIr benzetme yaparak soyle anlatmaya calisayim.
Bonsai bir siir gibidir, siirde kelimeler orta yerde vardir is o kelimeleri yerli yerine dizip, bir sihir bir buyu olusturup misralarla yureklere girebilmektir. Bonsai de oyle butun kullanilacak malzeme canli cansiz ortadadir ustalik bir sihir bir tilsimla her seyi yerli yerine kucuk saksilara oturtup yurekleri hoplatmaktir.

Sayin Gallus , aklina gelene niye gulunsun. Aklina gelen yildirim carpmis agac bonsaide vardir uygulaniyor, dogadan bansaiye uygulacagin hicbirsey gulunc deyildir.ve zorluklarina ragmen denemeye deger simdiden basarilar dilarim.

Sayin Acerpalmutum,
Soyledikleriniz cok dogru artik Tukiyede bonsai yapilmali[satin alinmamali Zaten o satilanlar da ticari maksat icin yapilmis saksidaki kucuk agaclardir estetik hic bir guzellikleri yok gibi herkesin kendi yapacagi bonsailer bak gorun nasil birer sanatci elinden ciktigi belli olacak] bonsai yapmak icin her gerksinim var [tel saksi ve lime sulphur onlarda yakinda olur sanirim].
Sayin ade1 de sanirim benimle ayni dusuncededir. Sizlere birseyler verebilmek bizleri mutlu eder sizlerden geri gelecek calismalarinizin resimlerini ve haberlerini duymak bizler icin cok guzel bir duygu. Bu isten kazancimiz ise sizleri dostlugu bundan guzel kazancmi olur.
biraz sonra dogadan resimledigim bazi kurumus agac ve govdelerinin bir kismi kurumus agclari gonderiyorum .Sayin Galuus bunlarin hic birine lime sulphur surulmus deyil hepsini doga beyezlatmis.
Butun bonsailerniz dilediginiz gibi olsun

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön