View Single Post
Eski 17-12-2008, 10:36   #720
tenar
Ağaç Dostu

tenar's Avatar

Giriş Tarihi: 26-07-2007
Merhaba,

Zeytin sayfasını yeni buldum, elimden geldiğince okumaya devam edeceğim.

Kimin yazdığını hatırlamıyorum, şöyle cümleler okudum: dağ taş zeytin, artık zeytin ekmemek gerekir...gibi.

İspanya en büyük zeytin ve yağı üretici diye biliyorum. İspanya bulduğu her yere haala zeytin dikiyorken, biz neden bu kadarı yeterli ve hatta fazla gibi bir kanı edindik? Bu işin ticaretini yapmıyorum, çıkan yağı çevremdekilere ancak yetiştebiliyorum. Keşke olsa da yerim daha çok ekebilsem, daha çok yağ elde edebilsem. Eşe dosta yetiştiremiyorum.

Bu kadar kaliteli yağımız ve lezzetli zeytinimiz varken pazarlıyamıyor muyuz acaba? Kişisel ve özel girişimlerle pazarlama yeterli midir? Türkiye dışı pazarlarda bildiğim kadarıyla alıcı varken, komşumuz yer bulsa yenilerini dikmeye çalışıyorken biz nereden geldik elimizdekileri sökmeye? Sağlıklı bir tarım politikamız, uzun dönem politikalarımız yok ne yazıkki. Sadce zeytin de değil elbet... Bu konuda neler yapılabilir?

Türkiye'nin geleceği tarımda bana göre. Türkiye tarımını bu hale getirenler utansın. Bu kadar kaliteli yağını pazarlayamayan, buğdayının tohumunu bile alamayan, ABDnin "benden şeker almıyor" diye şikayet ettiği bir Türkiye olduk. Yazık...

Hayvan gübresi kullanan Avrupa'da, bu bahar Alamanya'yla İngiltere arasında "Ülkemi gübre kokuttun" krizi yaşanıyorken, Fransa ve Avusturya'da da hakeza, köylümüzü hayvan gübresi kullanmaktan utanır hale getiren politikaları, yönlendirmeleri nasıl değerlendiriyoruz?

Bizim köylerde ceviz ve zeytin dikmek törene tabi, sökmek aynen cinayettir. Nefsi müdafa bile söz konusu değil. Lütfen zeytinleri sökmeyelim! Başka bir şeyler olmalı yapılacak.

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön