Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derin
sisteme girilen su içerisindeki tüm besin elementleri ayrı ayrı tayin edilir,eksilen besin ilavesi yapılır,ph ayarlanır,kirlenen su devirdaim sırasında filtreden geçirilerek temizlenir tekrar sisteme aktarılır,birde bitkinin farklı dönemler de farklı besin elementlerini daha çok kullanacağını düşünürsek bu dönemlerde istenilen elementin konsantrasyonu artırılacaktır .
|
Sayın Derin,
Önce tanıştığımıza sevindiğimi söyleyerek başlayayayım.
Bende zaten bir önceki mesajımda sanayide krom kaplama tesislerinde prosesin aynen sizin yukarıda bahsettiğiniz gibi geliştiğini anlatmıştım. Her kaplama banyosunda ( Yaklaşık 4-6 m3 hacminde üstü açık dikdörtgen havuz) yaklaşık içindeki kimyasal maliyeti 300-400 milyar maliyeti olan eriyikler mevcuttur.
Eriyik çok kıymetli olduğu için damlasını ziyan etmek insanın içini sızlatır. Bu yüzden her bir element ayrı ayrı analiz edilip sadece eksik element takviye edilmeye çalışılır.
Tarım konusunda hiç bir bilgim yok ama özellikle yurtdışında bu kadar büyük kapsamlı topraksız tarım kültürü yapılıyorsa, mutlaka sistemi destekleyen labaratuarlar yapılmıştır.
Kaplama sanayinde otomatik tesislerde bu iş otomasyona bağlanmış, dozaj pompaları ile bilgisayar kontrolündeki analiz sonuçlarına göre eksik element takviyesi otomatik olarak yapılmaktadır.
Ama yinede prosesin başındaki insanın teknik bilgisi her şeyin üstünde gelir. Çünki çok iyi gözlemler yapıp mevcut formülasyonları zaman içinde müdahelelerle geliştirmek lazımdır. Zaten işletmelerde Ar-Ge birimleri bunun için gereklidir. Türkiye' de Ar-Ge faaliyetleri son 10 -15 yıldır devlet tarafından desteklenir yatırım konusu haline gelmiştir. Kobilerde Ar-Ge faaliyetleri için çok cazip destekler verilmektedir.
Yosun konusuda başlı başına bir Ar-Ge başlığı olmaya aday bence. Belkide o kadar basit bir katkı maddesi ile bu önlenebilir ki şaşar kalırsınız. Keşfetmek içinde deney yapmaktan başka çere yoktur, tabi ki araştırma yapıp okumak ve bulduklarımızı doğrulamak için deneyler yapmak.