View Single Post
Eski 17-12-2008, 00:28   #20
Ludisa Excellence
Ağaç Dostu
 
Ludisa Excellence's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 225
Alıntı:
İçimi rahatlatacak cevap buydu
Acaba ?


Alıntı:
mantar hastalıkları diğer çoğu bitkide olduğu gibi belli mantarlar bitkinin
belli orgaanlarını yüzeysel istila eder belli bir derinliğe kadar dokuyu bozmak sureti ile ürer. Yani bu kolay anlıyabilmemiz için bir geneleme. tabii çökerten dediğimiz veya kök boğazı göbek çürümeleri hem yerleri itibarı ile çabuk sarara bitkiyi, hemde göremeyiz diğerlerini orkidelerde mantar hastalıkları başlığında detaylandıracağım ancak çiçeklerdeki gri küf dediğimiz Botyris yerleştiği yer Phallerde ekseriyetle çiçekleridir.

phal.lerin çiçek dokusu mantarın nüfuz edip üremesine uygun bir dokudur diğerlerinde gemelde rastlanmaz önce ufak yuvarlak damlalr halinde o bölgeyi saydamlaştırı sonrada kararark dokuyu öldürür. bun yapabilmesi için de çevre şartlarının mantara uygun olması gerek yani sıcaklık aşırı nem vede gece ısı düşmesi sureti veya su püskürtmek sureti ile çiçek yapraklarında su damlacıkları bırakmak. bu siyah noktacıklara dönüşen lezyonlar çirkin görünse de bitkiye hayati bir tehlike arz etmez. çevre şartlarını düzeltmek ortam nemini düşürmek siyah noktaları yok etmese bile çoğalmasını durdurur.
Böyle bir durumda çoğu kaynaklarda antifungal bir ilaç genelde tafsiye edilmez. Ortam şartlarının değiştirilmesi kısmen kuru tutulması, bitkiye genel anlamda su püskürtülmemsi söylenir. Çiçeği kesmeniz en uygunu olurdu. zaten saydam doku kararmış ise yapılacak bir şey yok bazen nakliye esnasında tırın kasasındaki ısı farkından nylon içindeki havasız çiçekler çoktan tek tük de olsa botyris üremeye başlamış olabilir ki bunları da ucuza yapımarketlerde satıldığını biliyoruz.


Düzenleyen Ludisa Excellence : 13-01-2009 saat 10:53
Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön