Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor
Bu hata olur sayın kahyanur. Sudaki besin miktarının fazla olması, domatesin iyi bir büyüme süreci geçireceği anlamına gelmez. İki yıl önce üç ayrı kavanozda, üç farklı EC'de fide yetiştirdim. Yüksek EC'de bitkinin gövdesi çok kalın, içi boştu, kaval gibiydi. Bitkinin meyveleri çeşidin özelliğini yansıtmıyordu, meyveler daha küçüktü, bitkinin yaprak haritası bozulmuştu. İlerleyen zamanda bitkinin, normal EC ile beslediğim bitkiye göre 3 döl (çiçek/salkım) gerisinde kalmıştı. Üç kavanozda yan yanaydı, sıcaklık, nem ve ışık olarak aynı ortamda yetişmişti.
|
Sevgili Envor;
Ben bitkinin içinde durduğu çözeltinin EC sini değil; besleme çözeltisinin EC sini biraz yüksek tutalım dedim. Bitki kendi çözeltisindeki besini kullanacak ve çözelti zayıflayacak. Aynı konsantrasyondaki çözeltiyi beslemeye devam edersek günden güne besin azalacak çözeltide. EC yükselmiş olabilir ama bu besinden dolayı bir yükselme olmaz. Ancak besleme çözeltisi biraz daha yoğun olursa aynı besin seviyesi sağlanabilir. Kimyasal proseslerde besleme yapılan kontünü sistemlerde daima besleme konsantrasyonu fazla yapılır.