View Single Post
Eski 16-12-2008, 07:03   #32
yazsonu
Ağaçsever

yazsonu's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2008
Asmada kabuklu bit pek sık rastlanan bir durum olmasa gerek. İnternette kabuklu bitler konusunda epeyce gezindim, asma adı pek geçmedi ama benim asmamda tesbit ettim. Asmam tripleks binanın üstünde, havadar, yerden 2,5 metre yaksekte. Etkeni tesbit ettiğimde Ekim ayı başı idi. Sorup soruşturdum, okudum araştırdım, mücadelesi yaparaklar döküldükten sonra, havaların ısınmaya başlayacağı zaman aralığında olacakmış.
Fırçalama ve benzeri uygulamaları radikal bir yöntem olarak benimseyemedim. Ben de tüm yaprakları yoldum, asmayı alttan ve üstten önerilen yağlı ilaçla ilaçladım. Bir ay sonra Kasım ayında kontrol yaptığımda sonuç iyi idi. Elbette bununla kalmayacağım, Şubat ayında yineleyeceğim.
Klavye başına oturmuşken, kafamı devamlı kurcalayan bir konuyu dile getirmek istiyorum. Belki okuyacak bir otorite çıkar da bana yanıt verir.
Asmalarda çeşitli hastalıklara karşı çeşitli ilaçlamalar öneriliyor. Genelde 14 gün ara ile yaqılacak. Bir de çiçeklenme döneminde tac yaprakların dökülmesini ve tanelerin saçma iriliğine ulaşması beklenecek. Öyle anlaşılıyor ki, o dönemde ilaçlar çiçeklere zarar veriyor. Burada ticari adlarını vermeyeyim, bir çok ilacı çiçek öncesi ve sonrasında kullanmam gerekiyor. Her ilaçlama arasında 14 gün beklersem önerilen o ilaçlamaların hepsini uygulayabilmem için zaman kalmıyor. Örneğin, bakırlı bir preparatı 14 gün aralıkla kullanmam öneriliyor, başka bir yerde başka enfeksiyonlara karşı (örneğin mantar) başka ilaçların da 14 gün aralıklarla kullanılması öneriliyor. Bakırlı ilaçlar hiç bir ilaçla eş zamanda kullanılamıyor. O da benim gibi geçimsizin birisi imiş... Bir de çiçek dökülmesi beklenecek. Geçen sene bu beklemeler yüzünden tek bir salkım üzüm alamadım, külleme oldu.
Eğer burada bana yardımcı olacak biri çıkmazsa, ilaçlama aralıklarını 10 güne düşürüp hepsini uygulayacağım.
Saygılarımla...

yazsonu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön