View Single Post
Eski 15-12-2008, 21:57   #106
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
İyi geceler;

Her iki üstada da sonsuz teşekkürler. Ben aradığım cevabı buldum sanıyorum.

Sayın Tezel,

Ben ne düşündüğümü tam ifade edemedim herhalde. Ben bitkiye sürekli taze besin vermek derken, saksıda bitki tarafından emilip konsantrasyonu bozulan eriyiğe, sizin formüle ettiğiniz ilk haldeki eriyikten manuel metodla her gün 1 lt civarı ilave ederek bozulan konsantrasyonu orjinale mümkün olduğunca yaklaştırmak olarak tarif etmek istedim. Elbetteki taze besin deyince saksıyı (Tankı demiyorum, çünki tanka geri dönüş yok.) tamamen boşaltıp kökleri yıkayıp tekrar doldurmak anlaşılacaktır. Eksik anlatımım için özür dilerim.

Ayrıca bu sistemde kökü yukarı doğru kaldırıp saksıdaki sıvının EC ve Ph' ını kontrol etmekte çok basit olacak. Beni asıl ilgilendiren sistemin basit ve hiç bir otomasyona gerek duymaması.

Yıllarca fabrikalarda üretim hatlarında uğraştığım için çok iyi biliyorum ki ne kadar teferruat, o kadar çok arıza. Hele son zamanlarda otomasyonlu hatlarda da çok uğraştım, kocaman hatta hiç olmadık bir yerde bir röle veya elektronik arıza tüm sistemin durmasına yol açar ve sistemde arıza ile hiç ilgisi olmayan, ama bir sonraki istasyondan gelecek yarı mamulü bekleyen hatta, arıza giderilene kadar bir önceki istasyonu bekler ve olmadık masraf birikimlerine yol açar. Elbette el değmeden bir çok işi otomasyonla halletmek güzel ama bunu en basit metodlarla yapmak gerekir diye düşünüyorum. Zaten bu sistemi sevgili Elektronik arkadaşımızın sayfasını okurken keşfettim. Sayın akinselçuk isimli arkadaşın çizdiği birleşik kaplar metodunu görünce tamam dedim ve bütün bayramım sistemi tasarlamakla geçti. Sizden sistemi dolduracak sıvı besin konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Nasıl almam gerekiyorsa bildirirseniz memnun olurum. Saygılar

Sayın Envor,

Size de teşekkürlerimi iletiyorum. Yazım hataları ve paragraf konusunda özür diliyorum. Yıllar varki oturup mektup bile yazmıyoruz. Elektronik ortamda da en yakın arkadaşınıza yazdığınız mesaj bile bir bilemedin iki paragrafı geçmez herhalde.

Nerede böyle uzun uzun bir konu hakkında görüş bildirip, giriş-gelişim-sonuç mantığı ile paragraflar dizayn ederek bir yazıyı kaleme almak. Ekran başında, ki elektronik ortamda okumak yazmaktan daha zor, insan kendi yazdığı yazıyı bile ön izleme yapıp okurken zorlanıyor. Konuya kendinizi fazla kaptırınca da bir sürü hata yapıyorsunuz. Kusura bakmayın, belirli bir süre hatlarımız olacaktır. Zaman içinde yazdıkça dahada güzelleşir umarım.

Sistemle ilgili eleştirilerinize ve yol gösterici bilgilerinize çok teşekkür ediyorum. Benim duymak istediklerim bu idi. Ø110 PVC borudan yaptığım vazo domates köklerini saklamaya yeter mi? Bunun cevabını da buldum. Çok sağolun. Demek ki bu masrafı yaptığım için ilk bir veya iki ay içinde sisteme olan acemiliğimi bu sistemle geçiştirebilirim. Kökler dediğiniz gibi çok büyük olursa yapacağım tek şey, markete gidip kökün ihtiyacı olan büyüklükte 3 Adet daha büyük çaplı ve belki biraz daha derin PVC boru almak. Buda deney masrafı olarak hiçte büyük bir rakam değil.

Birde yazdığınızdan anladığım kadarıyla kökleri sudan çıkarıp yıkamaya da gerek yok diyorsunuz. O zaman ben zamanı geldiğinde temiz su dolu damacanayı besleme tankı yerine koyup kökleri bir veya iki gün temiz su ile karşı karşıya bıraksam o bile yetecek ve bu sistemde o da çok basit olacak. Bu yüzden çok sevindim. Size sorduklarım da tek eksik sıvı besin ve köklerin havalandırma ihtiyacı, ben bir adet iki çıkışlı hava motoru almıştım. Bununla 3 Adet saksıyı havalandırabilirim diye düşünüyorum. Bu konudaki görüşlerinizi de bildirirseniz sevinirim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön