View Single Post
Eski 15-12-2008, 18:35   #102
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Sayın Malbman, iyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum. Tartışma tam istediğim noktaya geliyor. İşin mekanik, emniyet ve ışık problemini çözmek o kadar basit ki. Biraz abartarak çizdim ama balkonun bir köşesine konulacak damacananın devrilmesi mümkün değil ama allah korusun deprem falan olur diye damacanayı iki duvar arasına bir kelepçe ile bağlamakta mümkün veya ışık geçirmeyide engellesin diye iki duvarı olan düşey bir kutu veya kasa ile komple damacanayı izole etmekte mümkün.

Diğer saksı borulara gelince onlar zaten tabii gri renkteki atık su boruları, ağızlarıda bitkiyi tutmak için düşündüğüm ve boruya piston gibi giren iki kat 18 mm kalınlığında strafor. İki kat strafor koymayı düşünüyorum çünki bitkiyi geçirmek istediğim yarıkları birbiri ile 180 derece zıt yerleştirerek bitkiyi kelepçe gibi kucaklamak istiyorum. 36 mm pistondan ışık sızarak saksı içindeki sıvıyı yosunlaştırması mümkün değil, ki olsa bile siyah bir poşet geçirerek hallederim. Beni asıl düşündüren saksıda demek istemiyorum, çünki benim saksılar vazoyu andırıyor. Teknik olarak vazoda manuel sulama ile topraksız tarım yapılabilirmi? Yani gelişmiş bir kökün rahatlıkla sığacağı boru şeklinde bir hacim. Bu vazoya gerekirse hava motoru ile hava takviyesi yapılabilir. Ben bir haftadır bu sorunun cevabını arıyorum. Zannederim bir kaç gündür Sayın Tezel foruma girmiyor, bu teknik konuyu onada sordum. Hatta durgun su ile Sayın Envor kavanozda çok güzel domates yetiştirmişti, belki mesajım dikkatini çekerse diye onada sordum ama bugüne kadar bir cevap alamadım.

Eğer sayın üstatlar bu iş olabilir derse, işte ben o zaman sizlere diyebileceğim ki devri daimli sistemlerinizden vaz geçin. Neden derseniz? Bitkiye sıvı besin takviyesi anlık ve her zaman taze besin çünki ana besin tankı her zaman en saf halinde, yani geri dönüş yok. Enerji gerektirmiyor. Devri daim motoru ile kıyaslarsak devri daim motor gücü 38 watt, buna karşılık hava motoru gücü 3,7 watt. Yani onda biri. Ayrıca bu sistemler gün gelecek arıza yapacak. Üç beş günlüğüne evden uzak kaldığınızda elektrik kesilirse , devri daim motoru veya zamanı kontrol eden timer arıza yaparsa vay haline sistemdeki bitkilerin veya masrafın. Halbuki durgun su kültüründe hava motoru arıza yapsa bile bitkinin ihtiyacı olan taze besin her an servis edilmekte. Ta ki damacanada sıvı bitene kadar.

Eğer Kudret veya Envor üstatlar bu iş olur derlerse sistemden damacanayı kaldırıp onun yerine 50 lt' lik büyük plastik bidon alacağım. Damla sulamacıda depoyu beğendim bile. Benim tek sorunum teknik olarak vazoda domates yetişir mi? Sayın Envor bu sistem işler derse seralarda bir kaç tonluk depolarla bile bu sistemin uygulanabileceğinden eminim. Hiç bir enerji sarfetmeden, doğanın bize sunduğu fizik kanunlarından faydalanarak.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Todor : 15-12-2008 saat 19:17 Neden: paragraf yapmak.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön